Τ. Γαϊτάνης: Κίνητρα για τη στήριξη της Καινοτομίας και των Επενδύσεων
Eurokinissi
Eurokinissi

Τ. Γαϊτάνης: Κίνητρα για τη στήριξη της Καινοτομίας και των Επενδύσεων

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2025, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, την τελευταία τριετία η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε αλλεπάλληλες κρίσεις λόγω αλληλοσυνδεόμενων αναταραχών σε οικονομικό, κλιματικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας του υπ. Ανάπτυξης, Τάσος Γαϊτάνης μίλησε στο MEGA για τον προϋπολογισμό και για το τι προβλέπει στον τομέα της ενίσχυσης των επενδύσεων.

«Το ζητούμενο είναι τα «ελληνικά μυαλά» να μείνουν στον τόπο τους και να παράξουν έργο. Δίνουμε κίνητρα για επενδύσεις σε εταιρείες. Δηλαδή εάν μια εταιρεία επενδύσει σε start up ή σε ερευνητικά κέντρα, θα ξεκινήσει μια έκπτωση φόρου από 250% – 315%. Για κάποιον που θα επενδύσει σε εταιρεία με κεφάλαιο 400.000 ευρώ, ο πρωθυπουργούς ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ότι θα υπάρχει άλλο ένα κανάλι για την Golden Visa. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος έρχεται και επενδύει μέχρι 250.000 ευρώ σε εταιρεία που θα είναι στο μητρώο πιστοποιημένων νεοφυών επιχειρήσεων, θα παίρνει την Golden Visa. Το να αυξηθούν οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες επιστήμονες να μπορέσουν να μείνουν εδώ και να πραγματοποιήσουν την εφαρμοσμένη έρευνα», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Γαϊτάνης: «Όλες οι ειδικότητες φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί βρίσκουν καλύτερες αποδοχές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναστρέψει την φυγή των Ελλήνων. Πράγματι στις επιστήμες Η/Υ, ψηφιακές επιστήμες έχουμε έλλειμμα. Επίσης φεύγουν και γιατροί από την Ελλάδα. από το 2019-2023 έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την έρευνα κατά 20%. Από τα 10 ευρώ που έχουν επενδυθεί στις start up, τα 8 έχουν έλθει από το εξωτερικό. Άρα η χώρας μας μπορεί να είναι πόλος επενδύσεων από το εξωτερικό».

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι Έλληνες για να κάνουν επενδύσεις;

Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, «υπάρχουν προγράμματα που χρηματοδοτούν εταιρείες ανάλογα τον κλάδο στον οποίο κάνεις θα επενδύσει, και από την άλλη υπάρχουν και τα κίνητρα να επενδύσει κανείς ιδιωτικά χρήματα και να πάρει και μεγαλύτερή φοροαπαλλαγή. Τα μέτρα της ΔΕΘ είναι για ιδιωτικές δαπάνες, εδώ είναι 50-50. Το ευρωπαϊκό ανάλογο είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας επενδύει περίπου το 66% των χρημάτων. Απευθυνόμαστε σε όλους. Κατατίθεται ένας φάκελος κάθε χρόνο μετά τις φορολογικές δηλώσεις, γίνεται ένας έλεγχος στο φυσικό αντικείμενο, δηλαδή τι υλοποιήθηκε, και γίνεται και έλεγχος στις δαπανες. Μετά εκδίδεται μία βεβαίωση για την εταιρεία που έχει επενδύσει. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στόχος είναι να αυξήσουμε τις επενδύσεις».