Τα νέα εργαλεία που είτε θα τεθούν σε εφαρμογή το 2025 είτε θα αναπτυχθούν περαιτέρω με στόχο την πλήρη πάταξη της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/11), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για τον Εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης και της Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη πετύχει να «φρενάρει» σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή, ενισχύοντας μάλιστα με σημαντικά έσοδα τον κρατικό κορβανά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματά να ενισχύει τη φαρέτρα της. Ο προϋπολογισμός του 2025 «έδειξε» επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα έξτρα έσοδα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία από ΦΠΑ αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και αποδίδονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη φοροδιαφυγή και όχι στις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων.
Το υπουργείο Οικονομικών ακολουθώντας τον ίδιο, σταθερό βηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τη φαρέτρα του με επιπλέον εργαλεία, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την κατεύθυνση των επιπλέον εσόδων που θα προκύπτουν σε μέτρα ελάφρυνσης για τους φορολογούμενους. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΑΑΔΕ δρομολογεί τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική διοίκηση και επιφέρουν καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή.
- Από 1η Ιανουαρίου 2025 θα εφαρμοστεί καθολικά η δήλωση εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στο myDATA. Παράλληλα μπαίνει σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 η νέα εφαρμογή myDATAapp, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
- Τον ίδιο μήνα αναμένεται και η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών, στο οποίο θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
- Στις αρχές του έτους αναμένεται και η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, το οποίο θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Έτσι, οι φορολογικές αρχές θα έχουν την «ακτινογραφία» του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.
- Η τέταρτη και ιδιαιτέρως κρίσιμη παρέμβαση αφορά στην καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο έχει ήδη μπει στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.
Θετικό πρόσημο από τους πολίτες για την κυβερνητική φορολογική πολιτική
Εν τω μεταξύ, έρευνα που πραγματοποίησε η Pulse για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, αποτυπώνει το θετικό πρόσημο που βάζουν οι πολίτες σε μια σειρά φορολογικών παρεμβάσεων που έχει υλοποιήσει το υπουργείο. Στο γενικό ερώτημα «Τι έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», οι 6 στους 10 πολίτες αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά βήματα. Παράλληλα, οι 8 στους 10 κρίνουν ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι 6 στους 10 τη χαρακτηρίζουν σημαντική έως πολύ σημαντική.
Σε σχέση με την πρόσφατη αλλαγή στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πυρήνας του νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ τέσσερις στους 10 θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες αδικίες και προφανώς περιθώρια βελτίωσης. Τέλος, στο ερώτημα «πού θα προτιμούσατε να κατευθυνθούν τα επιπλέον έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», οι 6 στους 10 απάντησαν στην περαιτέρω στήριξη της Παιδείας και της Υγείας.