Η διεθνής άνοδος στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού 6,86% σε ένα μήνα, θα χαροποιήσει τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ μεγάλη ανακούφιση προκαλεί διεθνώς και ειδικά στις φτωχότερες χώρες η πτώση στις τιμές του σιταριού και του ρυζιού τον τελευταίο μήνα, μαζί με την πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου.
Ωστόσο οι αποδόσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι μικτές καθώς προϊόντα που ενδιαφέρουν τους Έλληνες παραγωγούς όπως ο χυμός πορτοκαλιού σημειώνουν άνοδο διεθνώς, ενώ άλλα προϊόντα που επίσης τους ενδιαφέρουν σημαντικά όπως το βαμβάκι, υποχώρησαν τον τελευταίο μήνα (-6,19%).
Οι αιτίες της υποχώρησης όπως της καταγράφει η ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, είναι η άνοδος του δολαρίου και οι προοπτικές για την αύξηση των επιτοκίων από μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες όπως η Fed. Αυτό θα ενισχύσει τα νομίσματα γενικά, αλλά ειδικότερα καθώς προϊόντα όπως το πετρέλαιο και όχι μόνον, τιμολογούνται σε δολάρια, θα βάλει εμπόδια στο ράλι.
Στη διόρθωση των τιμών είχε επίδραση και η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφει η ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επίσης και οι αποφάσεις του OPEC.
Σύμφωνα με την εργασία του τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, οι σημαντικότερες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων τον τελευταίο μήνα ήταν οι εξής:
*Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές στο καλαμπόκι, ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοειδή και η σόγια.
*Απώλειες κατέγραψαν οι τιμές στο βαμβάκι, το σιτάρι, το ρύζι και η ζάχαρη.
Τι προβλέπεται για τη συνέχεια από την ανάλυση της Πειραιώς
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ηπιότερο, όμως, ρυθμό το 2022 και να επιδεινώνονται από τις στενές παγκόσμιες προμήθειες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την άνοδο του δολαρίου να λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά των τιμών τους, σύμφωνα με την αγορά.
*Για το σιτάρι, η τιμή του πιθανά να υποστεί πίεση, καθώς παραμένει σε πιο υψηλά επίπεδα από ότι υποδηλώνει η σχέση τιμής-αποθεμάτων.
*Οι τιμές στον χυμό πιθανά να ενισχυθούν, καθώς η πανδημία ενισχύει την καταναλωτική ζήτηση, με βάση τα εποχιακά πρότυπα.
*Η καταναλωτική ζήτηση για το βαμβάκι παραμένει δυνατή, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω άνοδο της τιμής του, παρά την εξάπλωση της Όμικρον.
*Η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ενισχυθεί, λόγω προοπτικής χαμηλότερης παραγωγής, παρά την πτωτική πίεση που δέχθηκε, λόγω υψηλών αποτιμήσεων. Η ισχυρότερη ζήτηση για τις εξαγωγές των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική πιθανά να λειτουργήσουν ενισχυτικά της τιμής του καλαμποκιού.