Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, οι επενδύσεις και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν προκειμένου να ενισχύσουν ιδιωτικά projects στους τομείς της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας είναι οι βασικοί παράγοντες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σχετικό report ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Wood.
Παρ΄όλα αυτά ο Wood «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» σε ό,τι αφορά τους ανασταλτικούς παράγοντες που μπορούν να φρενάρουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις πυρκαγιές καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι περσινές πλημμύρες. Και οι δύο αυτοί παράγοντες την περσινή χρονιά επηρεάσαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και είχαν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή. Οι επιπτώσεις αυτές είναι πιθανόν, αργότερα μέσα στο έτος, να δημιουργήσουν σημαντικές πιθανότητες υποβάθμισης της οικονομίας.
Άλλοι παράγοντες που χρήζουν προσοχής, σύμφωνα με τον Wood είναι η αύξηση των εταιρικών καταθέσεων με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις είναι, μεν, ζωηρός, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα, οι έρευνες των νοικοκυριών αναφέρουν υψηλό και επίμονο πληθωρισμό, που συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κέρδη που προέρχονται από υπερωρίες, πληρωμές μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.
Επίσης, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας είναι κάπως υποτονική, επισημαίνει ο Wood. Η όρεξη για προσλήψεις μειώθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα του επιχειρηματικού τομέα βελτιώθηκε. Το ποσοστό ανεργίας δυσκολεύεται να μειωθεί περαιτέρω σε διατηρήσιμη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή, αναφέρει ο Wood.
Ο οίκος διατηρεί στο 2,8% την εκτίμησή του για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024, καθώς, όπως επισημαίνει η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010. Όσον αφορά το δυναμικό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, η Wood το υπολογίζει κοντά στο 3%. Δηλαδή 2,8% φέτος και 3% για το 2025. Η εκτίμηση αυτή υποστηρίζεται από τους βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία στηρίζει το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.
Παράλληλα, ο Wood αναφέρεται και στην πολιτική σταθερότητα ως ένα σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη. Οι ευρωεκλογές προκάλεσαν ορισμένες ανησυχίες, αναφέρει το report της Wood, δεδομένου ότι οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, δεν απέδωσαν τις προσδοκίες, κερδίζοντας μόλις 28,3%, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που υποδήλωναν υποστήριξη στο 32-34%. Επίσης, τρία ακροδεξιά κόμματα έλαβαν σημαντική υποστήριξη. Αυτά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη Wood, δεν υποδηλώνουν κάποια επικείμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.
Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, ο Wood επισημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 20.920 ευρώ το 2023, σύμφωνα με την Eurostat και ήταν αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2022. Εν τούτοις είναι κατά 2% χαμηλότερο από αυτό που ήταν το 2009. Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 26,1% το 2023 και μειώνεται αργά, από το 32,4% το 2015.
Το μερίδιο των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 38,1% το α’ τρίμηνο του 24 και μπορεί να κινείται υποτονικά τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει βελτιωθεί σημαντικά από 24% του ΑΕΠ το 2010, σύμφωνα με τον οίκο Wood.
Για τον τουρισμό, ο οποίος θεωρείται καθοριστικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης ο Wood αναφέρει ότι η τουριστική περίοδος φαίνεται να είναι ισχυρή. Μάλιστα επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι από τις αρχές τους έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% έως τον Απρίλιο σε σχέση με τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2023 ενώ νεότερα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνεται περισσότερο καθώς προχωρά η θερινή περίοδος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου Wood, η πρόβλεψη για 2,8% ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος έχει αρκετές πιθανότητες να υποβαθμιστεί κατά 0,5% και στο 2,3% στην περίπτωση οικονομικών επιπτώσεων από τις πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.