Του Γιώργου Φιντικάκη
Την εγκατάλειψη της Χαλυβουργικής στην τύχη της, χρεώνουν στον πατέρα τους Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, τα παιδιά του Παναγιώτης και Γιώργος, απαντώντας του με αυτό τον τρόπο στην προ ημερών σκληρή του δήλωση ότι είναι εκείνος ο βασικός μέτοχος και αποκλειστικός χρηματοδότης της επιχείρησης.
Καθώς, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση της δίκης που διεξήχθη στις 19 Οκτωβρίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, και που στην ουσία θα κρίνει ποιος θα κρατήσει από εδώ και πέρα τα ηνία της επιχειρηματικής δυναστείας, ο ενδοοικογενειακός εμφύλιος φουντώνει.
Στο επίκεντρο της πολυετούς δικαστικής διένεξης βρίσκονται τα πάντα, από την ιστορική Χαλυβουργική που νοσεί βαριά, με χρέη πάνω από 600 εκατ. και 170 εργαζόμενους που δουλεύουν εκ περιτροπής, έως την πανίσχυρη ναυτιλιακή Arcadia των 36 πλοίων, και το πρώην χαλυβουργείο Ferrowohlen στη Ζυρίχη, που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα βιομηχανικά πάρκα της Ευρώπης.
Στη χθεσινή τους ανακοίνωση οι Π. και Γ. Αγγελόπουλοι, απαντούν ότι ο πατέρας τους «είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει την εταιρεία στην τύχη της», ενώ προσθέτουν «ως προς την ''επίθεση'' που τάχα δέχεται ο πατέρας μας από εμάς, δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο πέρα από την υπόμνηση ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που έχουν χρησιμοποιήσει για να παραχθούν υπό το όνομά του αλλεπάλληλες ανυπόστατες μηνύσεις και αγωγές σε βάρος μας, ενώ πρόσφατα κρίθηκε σκόπιμο από το περιβάλλον του να μηνυθεί ακόμη και η επί σειρά ετών θεράπουσα νευρολόγος του».
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή δήλωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ότι εκείνος είναι ο βασικός μέτοχος και αποκλειστικός χρηματοδότης της Χαλυβουργικής και ότι δεν υφίσταται καμία διαμάχη για το μέλλον της εταιρείας, κάνοντας μάλιστα λόγο για παραπλάνηση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ο οποίος είχε ζητήσει προ ημερών από τη ΔΕΗ να περιμένει ένα μήνα, προτού ενεργοποιήσει την απόφαση αναστολής της παροχής ρεύματος στο εργοστάσιο, επικαλούμενος την ενδοοικογενειακή διένεξη. Στη δήλωσή του ο κ. Αγγελόπουλος μιλούσε για πολυεπίπεδη επίθεση που υφίσταται από τα παιδιά του με αποκορύφωμα την υποβολή αιτήσεως για τη θέση του ίδιου σε δικαστική συμπαράσταση.
Τα παιδιά του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης και Γιώργος έχουν υποβάλει αίτημα για ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη του πατέρα τους, δηλαδή ενός διαχειριστή που θα κρατά τα ηνία των επιχειρήσεων «με αποκλειστικό γνώμονα», όπως ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση τον περασμένο Απρίλιο, «την προστασία των συμφερόντων του, καθόσον πρόσφατα περιήλθαν στη γνώση μας στοιχεία που αναδεικνύουν ότι είναι εδώ και καιρό εκτεθειμένος σε σοβαρούς κινδύνους λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του». Σε εκείνη πάντα τη δήλωση, από τις ελάχιστες που έχουν ποτέ κάνει για το θέμα, τα δύο αδέλφια σημείωναν ότι επιβεβαιώθηκαν οι "υπόνοιες που είχαμε τα τελευταία χρόνια για το καθεστώς υπό το οποίο διαβιεί ο πατέρας μας και απαντήθηκαν οι απορίες μας για τις ''πράξεις'' στις οποίες φερόταν να προβαίνει». Στην ουσία αυτό που υπονοούσαν οι δύο επιχειρηματίες είναι ότι πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του πατέρα τους, εκμεταλλεύονται την εξασθενημένη του υγεία και αποφασίζουν αντ' αυτού, με την άλλη πλευρά να ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είναι απόλυτα ικανός να λαμβάνει αποφάσεις.
Αν το δικαστήριο υιοθετήσει τα επιχειρήματα των υιών Παναγιώτη και Γιώργου, ανοίγει για παράδειγμα ο δρόμος για τη διαδοχή διοίκησης στη Χαλυβουργική, όπου μεγαλόμετοχος είναι ο πατέρας, και δημιουργούνται οι συνθήκες, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους των 600 εκατ. ευρώ με σημαντικό όφελος για τις τράπεζες και τη ΔΕΗ. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την αποσαφήνιση του τοπίου γύρω από τη ναυτιλιακή Arcadia, που διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων τύπου aframax και suezmax παγκοσμίως, αλλά της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς αμφισβητείται. Εξελίξεις θα υπάρξουν για το σύνολο της περιουσίας, ανάμεσα στην οποία και το περίφημο βιομηχανικό πάρκο στο Ferrowohlen στη Ζυρίχη, του οποίου το ιδιοκτησιακό του καθεστώς καθορίζεται από εταιρεία holding με έδρα τον Παναμά, με ισομοιρασμένες τις μετοχές σε τρία μέρη, στους Κωσταντίνο, Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο. Πριν από μερικά ωστόσο χρόνια, ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι όλες οι μετοχές ανήκουν προσωπικά σε εκείνον και όχι στην παναμέζικη εταιρεία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια υπερπόντια δικαστική διένεξη.
Στην ανακοίνωσή-απάντηση προς τον πατέρα τους, τα δύο αδέλφια, τονίζουν ότι η προ ημερών δήλωση «στην οποία φέρεται να προέβη ο πατέρας μας την Παρασκευή 23.11.2018 προστίθεται στη μακρά αλληλουχία των ανακόλουθων πράξεων και συμπεριφορών που κατέστησαν επιτακτικό για μας τον αγώνα για την προστασία του από τον ίδιο του τον εαυτό και το περιβάλλον του». Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «αυτόν που παρουσιάζουν σήμερα οι σύμβουλοί του, για προφανείς λόγους, ως ''αιώνιο'' χρηματοδότη της Χαλυβουργικής, είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει την εταιρεία στην τύχη της, ενώ μόλις πρόσφατα τον έβαζαν να υπογράφει επιστολές, στις οποίες ανακοίνωνε το τέλος μίας από τις πλέον ιστορικές βιομηχανίες της χώρας». Και προσθέτουν ότι είναι εκείνοι που έχουν καταβάλει σημαντικότατα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια, χωρίς να κατέχουν μετοχές, προκειμένου να παραμείνει η Χαλυβουργική όρθια.
Τόσο σε παλαιότερες δηλώσεις τους, όσο και στην τωρινή, οι δύο επιχειρηματίες υπονοούν ότι πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του πατέρα τους, εκμεταλλεύονται την εξασθενημένη του υγεία και αποφασίζουν αντ' αυτού, με την άλλη πλευρά να ισχυρίζεται ότι ο ίδιος είναι απόλυτα ικανός να λαμβάνει αποφάσεις.
Αν και η ίδια παραμένει στο παρασκήνιο, κεντρικό πρόσωπο της διαμάχης φαίνεται ότι αποτελεί η δεύτερη σύζυγος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Γέλη Παπαγιαννοπούλου. Η ίδια φέρεται να αποκρούει κάθε υπόνοια για εμπλοκή της στην οικογενειακή αντιπαράθεση, και να υποστηρίζει ότι δεν έχει ανάμειξη στις υποθέσεις του συζύγου της, όπως επίσης ότι τα πάντα έχουν αναλάβει οι δικηγόροι. Η άλλη πλευρά δεν έχει την ίδια άποψη. Η κα Παπαγιανοπούλλου λέγεται ότι διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οικονομικές παροχές, ακίνητα και βίλες, από τη Σαντορίνη έως σαλέ στο θέρετρο του Σεν Μόριτς στην Ελβετία, εκτιμώμενης αξίας πολλών εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Το τελευταίο βρίσκεται στο συγκρότημα Murezzan, και είναι σχεδιασμένο από το διάσημο αμερικανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ.