Ένα «στοίχημα» οργάνωσης και τήρησης δεσμεύσεων που θα επιβληθούν αλλά θα αναληφθούν με ίδια πρωτοβουλία θα πρέπει να κερδίσει η δημόσια διοίκηση της χώρας προκειμένου να γίνει πράξη το πρώτο πράσινο ελληνικό ομόλογο. Η έκδοσή του, προϋποθέτει την σύνταξη ενός καταλόγου με πραγματικά «πράσινες» επενδύσεις (και όχι έργα που θα βαφτιστούν πράσινα) οι οποίες θα πληρούν όλα τα διεθνή κριτήρια.
Προϋποθέτει επίσης την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θα τεθούν (άλλη μια αυτοδέσμευση) τα οποία μάλιστα δεν μπορούν να εκτείνονται σε βάθος χρόνου: 2 ή τρία χρόνια μάξιμουμ καθώς οι επενδυτές που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο ελληνικό πράσινο ομόλογο θέλουν να βλέπουν τα έργα να προχωρούν. Ποιος θα τους ενημερώνει; Ο ανεξάρτητος σύμβουλος (third party advisor) ο οποίος θα αναλάβει να ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα του επενδυτές αφού προηγουμένως έχει συλλέξει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές.
Αυτό είναι λοιπόν το «πράσινο ομόλογο»: Μια «επανάσταση» για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει έκδοση με αιτιολογία όχι «την κάλυψη γενικών αναγκών» όπως συμβαίνει εδώ και 10ετίες, αλλά τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων. Και αν η έκδοση προχωρήσει, εκτιμάται ότι και το κόστος θα είναι μικρότερο (είναι τεράστια η ζήτηση διεθνώς για πράσινους τίτλου) και η χώρα θα ενισχύσει το προφίλ της αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να εκδώσει ένα ομόλογο με «απαιτήσεις» και προδιαγραφές.
Δεν θα είναι εύκολο να βρεθούν πράσινες επενδύσεις. Διότι υπάρχει και άλλη ρήτρα: Οι επενδύσεις που θα επιλεγούν δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές όπως το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Ούτε θα πρέπει να έρθουν να προστεθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χωρίς να έχει γίνει σωστή μελέτη καθώς υπάρχει και ο παράγοντας «πρωτογενές έλλειμμα».
Το πράσινο ομόλογο θα ενταχθεί στον ετήσιο προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ για το 2022, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Στην πράξη, αυτό που θα συμβεί είναι το εξής: Θα προχωρήσουμε στο πρώτο εξάμηνο στην κάλυψη των εκδόσεων για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για την επόμενη χρονιά –εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εκδόσεις συνολικού ύψους 10-11 δισ. ευρώ τουλάχιστον- και στη συνέχεια θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο μέσα στο β’ εξάμηνο.
Η έκδοση θα πρέπει να είναι της τάξεως των 1,5-2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί σημαντικό μέρος της ζήτησης η οποία αναμένεται ότι θα είναι πολύ μεγάλη.