Πέντε στοιχήματα καλείται να «κερδίσει» η Νίκη Κεραμέως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η νέα υπουργός Εργασίας έχει στα χέρια της, εδώ και λίγα 24ωρα, τον φάκελο που...καίει εργαζόμενους και εργοδότες.
Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη ξεκινήσει και το επόμενο τρίμηνο η νέα υπουργός θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμούς…σπριντ προκειμένου να πετύχει τα κρίσιμα ορόσημα που υπάρχουν στον σχεδιασμό του υπουργείου για το 2024.
1) Από 1η Ιουλίου θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη για την εφαρμογή εξαήμερης εργασίας. Πρόκειται για μια διάταξη που ψηφίστηκε το Φθινόπωρο επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και μέχρι σήμερα δεν είχε μπει σε ράγες υλοποίησης.
Βάσει του νέου πλαισίου οι εργοδότες επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, που έχουν εναλλασσόμενες βάρδιες, θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να επιβάλλουν μονομερώς έξι ημέρες εργασίας την εβδομάδα. Θα πρέπει, ωστόσο, να προχωρήσουν και σε προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο των εργαζομένων τους.
2) Από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει και η δεσμευτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Το λιανεμπόριο και οι βιομηχανίες είναι οι δύο κλάδοι που εντάχθηκαν στο σύστημα από τις αρχές του χρόνου, ωστόσο η πλήρης εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου.
Κι αυτό, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προετοιμαστούν, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να προσαρμόσουν τον τρόπος δουλειάς τους στα νέα δεδομένα. Το πλάνο του υπουργείου προβλέπει ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το μέτρο θα πρέπει να λειτουργεί πιλοτικά σε τουρισμό – επισιτισμό, ούτως ώστε από τα Χριστούγεννα, πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι να κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.
3) Μια μεγάλη πληγή που θα πρέπει άμεσα να επουλώσει η νέα υπουργός Εργασίας αφορά στις συντάξεις χηρείας. Παλαιότερες διατάξεις προβλέπουν ότι στις περιπτώσεις που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει σύνταξη χηρείας από τον επόμενο μήνα του θανάτου και για μια τριετία δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντα κύριας και επικουρικής. Μετά τη συμπλήρωση της τριετίας, όμως, επανεξετάζεται η περίπτωση και ο δικαιούχος καταθέτει στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, από τις οποίες και συνταξιοδοτείται, Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία δηλώνει αν εργάζεται, αν συνταξιοδοτείται και αν δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση (αν παραμένει χήρος /α).
Στις περιπτώσεις αυτές, αν ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται συνεχίζει να λαμβάνει το 35% της σύνταξης του /της θανούσης, ενώ αν έχει συναφθεί γάμος τότε διακόπτεται η σύνταξη χηρείας. Από τον Οκτώβριο του 2020 στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, λόγω έλλειψης σχετικού λογισμικού, συνεχίζεται να καταβάλλεται το 70% της σύνταξης του θανόντα/ ουσης. Αντίθετα στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου και του ΟΓΑ έχουν γίνει οι σοβαρές περικοπές.
4) Μια…«ανάσα» απέχουμε μόνο από την εφαρμογή του ολικού «λίφτινγκ» στο επίδομα ανεργίας. Το νέο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, αποσυνδέοντας το από το ύψος του κατώτατου μισθού και συνδέοντας το άρρηκτα με τον τελευταίο μισθό του εκάστοτε άνεργου. Κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι με την αναμόρφωση του επιδόματος το σύστημα γίνει δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα δίνει σοβαρά κίνητρα στους άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, το γεγονός ότι το ποσό θα είναι αυξημένο κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, αποτελεί μια ουσιαστική στήριξη σε όσους βρεθούν αιφνίδια εκτός αγοράς εργασίας, ώστε να μην διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα των ίδιων και των οικογενειών τους.
5) Η πορεία της ανεργίας είναι, επίσης, ένα μεγάλο στοίχημα που επιθυμεί να κερδίσει η νέα υπουργός. Ο στόχος που έχει κεντρικά τεθεί είναι το ποσοστό να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 10% προκειμένου να διασωθούν οι τριετίες των μισθωτών που οδηγούν σε αυξήσεις τους μισθούς. Παράλληλα, η υπουργός θα πρέπει να...στρώσει το δρόμο ώστε ο μέσος μισθός το 2027 να φτάσει στα 1500 ευρώ, βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων.