Ταμείο Ανάκαμψης: Οι μισές μικρομεσαίες θέλουν δάνειο  -Mόνο το 1/5 έχει σχέδιο

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι μισές μικρομεσαίες θέλουν δάνειο -Mόνο το 1/5 έχει σχέδιο

Σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν διάθεση να συμμετέχουν στην ευκαιρία που δίνουν τα δάνεια και οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά περίπου το 1/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αυτές, που έχουν επενδυτικό σχέδιο και είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το σύνολο των δυνητικών επενδύσεων από τις επιχειρήσεις οι οποίες εκφράζουν ενδιαφέρον, φθάνει σε ύψος τα 14 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 40% των συνολικών επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν από το  Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσοστό αυτό καταρχήν κρίνεται ως ικανοποιητικό από την Εθνική Τράπεζα, γιατί αντιστοιχεί στο μερίδιο των επιχειρηματικών πωλήσεων των ΜμΕ στη χώρα.

Ωστόσο η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, υψηλότερη πιθανότητα πραγματοποίησης έχουν επενδύσεις 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ολοκληρωμένα ή υπό κατάρτιση επενδυτικά σχέδια (για τα οποία είναι έτοιμο το 17% των ΜμΕ).

Το συμπέρασμα της Εθνικής, είναι ότι πρέπει να δοθεί έμφαση πλέον στην ουσιαστική προετοιμασία από πλευράς των  επιχειρήσεων, ώστε από τη θετική διάθεση την οποία σαφώς έχουν, να προχωρήσουν όμως και στην πρακτική υλοποίηση, που είναι και το ζητούμενο.

Τα παραπάνω ευρήματα και συμπεράσματα, προκύπτουν, από έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επεκτάθηκε σε ένα δείγμα 600 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανιχνεύοντας τις διαθέσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Όπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, βασικό εύρημα της ανάλυσης αποτελεί η αύξηση του ποσοστού του τομέα που έχει ενημερωθεί για τις δράσεις του Ταμείου, το οποίο πλέον ανέρχεται στα ¾ των ΜμΕ (από 2/3 τον περασμένο Ιούλιο). 

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ενημέρωση φαίνεται να έχει αποδώσει, καθώς πλέον έχει κινητοποιηθεί και δηλώνει διάθεση συμμετοχής σχεδόν το ½ του τομέα ΜμΕ – ποσοστό αρκετά υψηλό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα καθαρά επενδυτικό πρόγραμμα και εξετάζουμε ένα σχετικά συντηρητικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας.  

Με την κινητοποίηση του τομέα σε ικανοποιητικά επίπεδα, πλέον στόχος είναι οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στο επόμενο (και πιο απαιτητικό) κομμάτι της διαδρομής – δηλαδή, να μπουν στο δρόμο υλοποίησης των σχεδίων τους. 

Ενδεικτικό των προκλήσεων αυτού του σταδίου για τις ΜμΕ είναι το εύρημα ότι το 1/2 των κινητοποιημένων ΜμΕ φαίνεται ακόμη να συλλέγει πληροφορίες για τις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ μόλις το 1/5 των ΜμΕ έχει επενδυτικό σχέδιο σε σχετικά ώριμο στάδιο προετοιμασίας (δηλαδή, σχέδια με υψηλή πιθανότητα υλοποίησης).

Μεταφράζοντας την τρέχουσα επενδυτική διάθεση των ΜμΕ σε όρους κεφαλαίων, οι δυνητικές επενδύσεις εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ, -επίπεδο που κρίνεται ικανοποιητικό καθώς αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 40% των συνολικών ιδιωτικών επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (δηλαδή, μερίδιο αντίστοιχο της συνεισφοράς των ΜμΕ στις πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα). 

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα των σχεδίων, υψηλότερη πιθανότητα πραγματοποίησης έχουν επενδύσεις της τάξης των 4 δις ευρώ, (που αντιστοιχούν σε ολοκληρωμένα ή υπό κατάρτιση επενδυτικά σχέδια), αναδεικνύοντας την έμφαση που πρέπει πλέον να δοθεί στην ουσιαστική προετοιμασία από πλευράς των  επιχειρήσεων ώστε από τη θετική διάθεση να προχωρήσουν στην πρακτική υλοποίηση.