Μόλις το 0,6% των ελευθέρων επαγγελματιών έχει αμφισβητήσει μέχρι σήμερα το νέο τρόπο φορολόγησής που θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να «ζεστό» χρήμα στον κρατικό κορβανά.
Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις των επαγγελματιών, μόνο 255 φορολογούμενοι έχουν αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ενώ για 24 από αυτούς οι διαδικασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ελέγχου οι επαγγελματίες κάνουν…πίσω και στην πράξη αποδέχονται τον νέο φορολογικό πλαίσιο.
Κι αυτό, γιατί όπως επισημαίνουν αρκετοί «αν αμφισβητήσουν το τεκμήριο, θα πρέπει να…αντέξουν τον εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας, ο οποίος αποτελεί την πεμπτουσία του νέου νόμου»
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση 75.166 επαγγελματίες. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμηρίου.
Αίτημα για τη διενέργεια ελέγχου
Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:
1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).
2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.
Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους
Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή. Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.
Ετοιμάζεται «μπαράζ» κινητοποιήσεων
Εν τω μεταξύ οι επαγγελματίες συνεχίζουν να αντιδρούν και να προετοιμάζουν μπαράζ κινητοποιήσεων. Την Παρασκευή το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών οι φοροτεχνικοί, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα οι δικηγόροι μαζί με τους λοιπούς επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.