Του Γιώργου Φιντικάκη
Την πεποίθησή του ότι τα έργα αντλησιοταμίευσης αποτελούν το μέλλον και ότι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, εξέφρασε ο Γιώργος Περιστέρης, κατά την τακτική γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Και επισήμανε ότι σαν χώρα είμαστε από τις πλέον προνομιούχες για αντλησιοταμίευση από πλευράς τοπογεωγραφίας, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της Ελλάδας, γι' αυτό και οφείλει το κράτος να ολοκληρώσει τάχιστα το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην χάσουμε το τρένο.
Πολλώ δε μάλλον όταν το κόστος λειτουργίας τέτοιων έργων είναι σημαντικά μικρότερο από άλλες τεχνολογίες, ενώ τα οφέλη που παρέχουν στο σύστημα είναι πολύ μεγάλα.
Στο κεφάλαιο μονάδες αντλησιοταμίευσης, ο όμιλος προωθεί επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, μια στο Αμάρι Κρήτης με 93 μεγαβάτ υδροηλεκτρικό και 90 μεγαβάτ αιολικό, και μια δεύτερη στην Αμφιλοχία με έργο 680 μεγαβατ. Ειδικά, στο Αμάρι, προορίζεται να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη, για το οποίο έχει ήδη καταγραφεί ενδιαφέρον από ξένους οίκους.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Περιστέρης στο κεφάλαιο διασύνδεσης της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι το καλώδιο είναι απαραίτητο και θα πρέπει η κατασκευή του να επιταχυνθεί, τόσο για την επίτευξη των στόχων των ΑΠΕ, όσο και για την ίδια τη τοπική οικονομία του νησιού. Επίσης σημείωσε ότι λόγω καθυστερήσεων εκ μέρους της πολιτείας, δεν περπάτησε το σχέδιο της εταιρείας για μεταφορά της μονάδας του μικρού Ήρωνα στη Κρήτη, πρόταση που είχε κατατεθεί από τον όμιλο και η οποία θα είχε λύσει το πρόβλημα επάρκειας του νησιού.
Συνολικά στο τομέα των ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ξεπεράσει το ορόσημο των 1.000 MW. Εξ αυτών, τα 552 MW βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 298 MW στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα σε Βουλγαρία και Πολωνία.
Επίσης στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, προγραμματίζεται να λειτουργήσει δοκιμαστικά από τον Σεπτέμβριο, και κανονικά από Ιανουάριο του 2019, η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Ηπείρου που κατασκευάζεται και θα διαχειριστεί ο όμιλος με σύμβαση ΣΔΙΤ.
Εκτενή μνεία στην επέκταση της εταιρείας έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝΕΡΓ Μ. Μαραγκουδάκης. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και πρόκειται να αρχίσει η πλήρης λειτουργία δύο νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, σε Βέρμιο 44 μεγαβάτ και σε Ραχούλα ΙΙΙ, 6 μεγαβάτ.
Έχει επίσης ολοκληρωθεί η επένδυση στο Τέξας Fluvanna, η οποία θα είναι σε πλήρη λειτουργία όλο το 2018, ενώ εξετάζεται υλοποίηση επιπλέον επενδύσεων 300 μεγαβάτ σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Ειδική αναφορά έγινε και στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, για το οποίο έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με την Περιφέρεια, η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί στις 14 ή 15 Ιουνίου, ενώ με βάση τη προκήρυξη το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Έπειτα από τους πρώτους 10 μήνες θα αρχίσει η παραλαβή απορριμμάτων για προσωρινή διαχείριση, όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκουδάκης, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή τη φορά να τηρηθούν τα χρονοδιαγραμματα.