Τέσσερα χρόνια μετά ξεκλείδωσε η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης!

Τέσσερα χρόνια μετά ξεκλείδωσε η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης!

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να κλείσει η πρώτη αποκρατικοποίηση μεγάλου ακινήτου στην Ελλάδα, η παραχώρηση της περιοχής Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Επιβεβαιώνοντας όσα μετέδιδε νωρίτερα το Liberal, το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, με την υπογραφή της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το σκοπό της αξιοποίησης του ανωτέρω ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ, δόση δηλαδή από το συνολικό τίμημα ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει επίσης: 

«Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον η επένδυση της NCH Capital Inc., μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται, στην περιοχή Κασσιόπη στην Κέρκυρα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του 100% των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην ανάπτυξη του νησιού, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην αναβάθμιση του παραθεριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.

Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία μεικτού τουριστικού θέρετρου υψηλής αισθητικής, κάτω από την ομπρέλα διεθνούς αλυσίδας παγκοσμίου φήμης με το κατασκευαστικό κόστος να ξεπερνά τον αρχικό υπολογισμό των €100 εκατ.

Ο προσανατολισμός του έργου στρέφεται προς την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η επιλογή μελετητών και αρχιτεκτονικού γραφείου γίνονται με γνώμονα την εξειδίκευση τους στον περιβαλλοντικό και βιοκλιματικό σχεδιασμό δίνοντας έτσι το στίγμα και τον προσανατολισμό του έργου. Προτίμηση δίνεται στον Έλληνα επαγγελματία, αποδεικνύοντας και εμπράκτως την εμπιστοσύνη της NCH Capital Inc., στο Ελληνικό δυναμικό,  φιλοσοφία η οποία  συνεχίζεται σε όλα τα στάδια υλοποίησης και λειτουργίας του έργου».

Παράλληλα, ο  Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Βαλκανίων της NCH Capital Inc., Ανδρέας Σάντης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένα τόσο σημαντικό έργο για την Κέρκυρα και την Ελλάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Όραμά μας η διαμόρφωση ενός μοναδικού τρόπου ζωής, σ' ένα προορισμό, όπου ο κάθε Κερκυραίος, ο κάθε Έλληνας να νιώθει υπερηφάνεια. Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου ενισχύοντας την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.»

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωνε νωρίτερα το Liberal: 

Το πλάνο των αμερικανών προβλέπει επενδύσεις 77 εκατ. ευρώ για ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων, 84 πολυτελών κατοικιών και μαρίνας.

Τέσσερα χρόνια για να υπογραφεί η τελική συμφωνία μιας διαγωνιστικά κλεισμένης ιδιωτικοποίησης, σίγουρα δεν είναι καλή επίδοση. Πόσο μάλλον όταν παρόμοιες καθυστερήσεις αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στο κεφάλαιο της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου.

Τα παραδείγματα πολλά. Από τις ερειπωμένες κατοικίες του υπ.Πολιτισμού στην Πλάκα, έως το ιστορικό κτίριο Καστέλο Μπιμπέλι στην Κέρκυρα, από την έκταση 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, έως φυσικά την έκταση 1.615 στρεμμάτων στην Αφάντου της Ρόδου.

Η ιστορία της Κασσιόπης ξεκινά το 2012, οπότε και η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει να προκηρύξει το διαγωνισμό. Αφορά την παραχώρηση για 99 χρόνια μιας έκτασης ιδιαίτερα φυσικού κάλλους 490 στρεμμάτων, το μισό της οποίας αποτελεί δασική ιδιωτική έκταση, και η οποία γειτνιάζει με ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild.

Από το ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού...

Ο πωλητής διαβεβαιώνει ότι "το Δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου".

Η αναφορά δεν είναι τυχαία, αφού εντός της έκτασης υπάρχει και άλλος χρήστης. Τμήμα της καλύπτει το ναυτικό οχυρό Αγίου Στεφάνου έκτασης 11.500 τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα το επίμαχο κομμάτι να έχει χαρακτηριστεί ως απαγορευμένη και επιτηρούμενη ζώνη προστασίας. Εντός της ζώνης λειτουργεί παρατηρητήριο με ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Τα προβλήματα δεν αργούν να εμφανιστούν. Τον Μάρτιο του 2013, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την κατακύρωσή του στην αμερικανική εταιρεία, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με αυτούς, το παρατηρητήριο-ραντάρ δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο. Το ΤΑΙΠΕΔ προσκομίζει συμφωνία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για μεταφορά του ραντάρ σε γειτονική θέση, ωστόσο το ΣτΕ δεν πείθεται.

...έως τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής

Ταυτόχρονα, φουντώνουν και οι αντιδράσεις κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος από κόμματα, φορείς και κάτοικους, που επίσης προσφεύγουν στο ΣτΕ κάνοντας λόγο για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και έκτασης Natura.

Στο πλευρό τους από το 2014 και μετά και ο νυν δήμαρχος Κέρκυρας Κωσταντίνος Νικολούζος που έχει εκλεγεί με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάστηκε να περάσει, ένας και πλέον χρόνος (Νοέμβριος 2014), προκειμένου το ΣτΕ να απορρίψει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων, και να δεχθεί την επιχειρηματολογία ότι η μεταφορά του παρατηρητηρίου-ραντάρ σε άλλη θέση, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια.

Και από τους προπηλακισμούς των επενδυτών...

Τον Δεκέμβριο του 2014 όμως το κλίμα μυρίζει μπαρούτι. Στελέχη του ΠΑΜΕ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής κατά της επένδυσης και της τοπικής δημοτικής αρχής προπηλακίζουν στελέχη της NCH Capital και του Γραφείου Μελετών Α.Ν. Τομπάζη, που πραγματοποιούν παρουσίαση του σχεδίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κέρκυρας.

Τελικά, και αφού η επένδυση ξεπερνά το σκόπελο του ΣτΕ, εκδίδεται η υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα έργα. Όσο για τις αντιδράσεις του δημάρχου που διεκδικούσε την αξιοποίηση του Ερημίτη επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, στο μεταξύ κάμπτονται.

...έως τη δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ

Τον Ιούνιο του 2016 ωστόσο, ακολουθεί δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ, αυτή τη φορά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το επιχείρημά της είναι ότι η πολεοδομική μελέτη του επενδυτή προσβάλλει το χωροταξικό σχέδιο των Ιονίων Νήσων.

Την τύχη της πρώτης προσφυγής έχει και η δεύτερη. Τέσσερα ωστόσο χρόνια, εντός των οποίων το έργο θα μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν στο μεταξύ χαθεί.

Η περίπτωση της Κασσιόπης αποτελεί απλά την κορυφή του παγοβούνου. Πληθώρα άλλων διαγωνισμών για μικρά, μεσαία ή μεγάλα κρατικά ακίνητα, έχουν στοιχειώσει, πάνε από παράταση από παράταση ή έχουν ακυρωθεί από τις κυβερνητικές αστοχίες.

Με εξαίρεση τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τα 28 κτίρια του Δημοσίου που πωλήθηκαν μέσω sale & lease back, τον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και το Κάμπινγκ Ξενία στο Παλιούρι Χαλκιδικής, κανένα άλλο σημαντικό ελληνικό ακίνητο δεν έχει μέχρι σήμερα παραχωρηθεί ή πωληθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, με την υπογραφή της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το σκοπό της αξιοποίησης του ανωτέρω ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει η σύμπραξη των εταιριών με τις επωνυμίες «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.». Η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Ταμείου και ο κ. Ανδρέας Σάντης για λογαριασμό του Πλειοδότη, υπέγραψαν την πώληση των μετοχών της ανωτέρω εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV).

Το οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας από την NCH Capital ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕ? στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια. Τέλος, σε 75 εκατ. ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.µ., μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε σχετικά: «Η αξιοποίηση της περιοχής “Ερημίτης” της Κέρκυρας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των ΕΣΧΑΔΑ, με σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σήμερα ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση, η οποία θα εκκινήσει μια σημαντική τουριστική επένδυση, που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναβάθμιση υφιστάμενων, αλλά και κατασκευή νέων υποδομών, ενθάρρυνση του αειφόρου παράκτιου τουρισμού, διασφάλιση της προστασίας περιβάλλοντος και ανάδειξη του φυσικού κάλλους των 490 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το ειδικό σχέδιο. Αναμένεται να δημιουργήσει τουριστική, οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη συνολικά στα νησιά του Ιονίου, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν και τις αφίξεις στα νησιά του Ιονίου».

Η NCH Capital Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς επενδύσεις. Οι δραστηριότητες της επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 3 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια funds στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με παρουσία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.»