Τέσσερις αιτήσεις για εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Τέσσερις αιτήσεις για εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Τέσσερις εταιρείες έχουν καταθέσει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αποκτήσουν άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), δηλαδή διαχείρισης «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", εκτός από την κοινή εταιρεία που συστήνουν η Alpha Bank και η ισπανική Aktua, αλλά και τη μετεξέλιξη αντίστοιχης εταιρείας που διαθέτει ο όμιλος της Eurobank σε εταιρεία διαχείρισης με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΤτΕ, άδεια διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο δικηγορικό γραφείο που δραστηριοποιείται στον κλάδο αλλά και άλλη μία εταιρεία διαχείρισης με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το μετοχικό κεφάλαιο που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτείται για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης είναι χαμηλό και έχει οριστεί στις 100.000 ευρώ, αλλά οι διατυπώσεις που απαιτούνται είναι αρκετά περίπλοκες, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαφάνεια στους στόχους αλλά και στις πρακτικές που πρόκειται να ακολουθήσουν έναντι των δανειοληπτών.

Η τράπεζα, άλλωστε, υποχρεούται να αναγγείλει στον δανειολήπτη τη μεταβίβαση της απαίτησης σε εταιρεία διαχείρισης και να τηρεί στην ιστοσελίδα της επικαιροποιημένο κατάλογο με επωνυμίες, ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συνεργαζόμενων με την τράπεζα εταιρειών διαχείρισης ή άλλων στους οποίους έχει ανατεθεί η υλοποίηση οποιουδήποτε σταδίου της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.

Η υποβολή ήδη τεσσάρων αιτήσεων για τη χορήγηση ισάριθμων αδειών επιβεβαιώνει την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε κάθε όμως περίπτωση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δραστηριότητα που θα αναπτύξει η Alpha Bank σε συνεργασία με την Aktua για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων 10 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Οι τρεις άλλες εταιρείες που θα δημιουργηθούν με βάση τον μέχρι σήμερα αριθμό αιτήσεων δραστηριοποιούνται ήδη στην ελληνική αγορά με παρόμοια μορφή και η αδειοδότησή τους, με βάση το νέο καθεστώς, θα εμπίπτει επίσης στους νέους κανόνες της εποπτικής αρχής.