Το ενδεχόμενο να ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας», αν δεν υπάρξει άμεσα διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων για το φορολογικό της ναυτιλίας επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης.
Στο πλαίσιο από κοινού συνέντευξης του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμη και της Ευρωπαίας Επίτροπου Μεταφορών, κυρίας Βιολέτας Μπουλκ, βρέθηκε στο επίκεντρο το θέμα της ανεπίσημης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καθεστώς φορολόγησης της ελληνικής ναυτιλίας.
Ο κ. Θ. Βενιάμης σημείωσε ότι εφοπλισμός και κυβέρνηση βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στο θέμα που έχει εγερθεί από όργανα της ΕΕ για το φορολογικό της ναυτιλίας και ότι το ενδεχόμενο να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν διάφορα «όπλα» με στόχο να κρατήσουν ή να προσελκύσουν ναυτιλιακές δραστηριότητες.
«Τα ξέρουμε όλα, το ξέρουν ότι τα ξέρουμε αλλά ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ρουφιάνοι, για μια κατάσταση η οποία είναι αυταπόδεικτη και με δεδομένο ότι κανένας εφοπλιστής από άλλη χώρα - μέλος δεν έχει έρθει στην Ελλάδα να εγκατασταθεί γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο.
Εμείς επιλέξαμε οικειοθελώς την Ελλάδα διότι οι δραστηριότητες μας και τα κέρδη μας βγαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα. Και οικειοθελώς συνεισφέρουμε στα φορολογικά βάρη», πρόσθεσε ο κ. Βενιάμης.
«Ακούω την πρόταση για άμεση συζήτηση σε ανεπίσημο επίπεδο και θα είναι κάτι που θα μεταφέρω», είπε η κα. Bulc, η οποία νωρίτερα είχε τονίσει ότι η Επιτροπή είναι σε γνώση του συστήματος φορολόγησης ανά τονάζ και γνωρίζει τη σημασία του για τον τομέα της ναυτιλίας. Δεν έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε το καθεστώς, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για να φτάσουμε σε συμφωνία για το θέμα, ανέφερε η ίδια, συμπληρώνοντας πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι κατανοητή η εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. για τη ναυτιλία και να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό γίνεται εξίσου σε όλα τα κράτη - μέλη.
Με αφορμή το θέμα του φορολογικού η Ευρωπαία Επίτροπος, Βιολέτα Μπουλκ, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για να σημειώσει ωστόσο ότι θα πρέπει να δούμε ζητήματα που αφορούν την καινοτομία και άλλους τομείς που θα ενδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα ευνοϊκή παρέμβαση ούτως ώστε να υπάρξουν συζητήσεις που θα κλείσουν το εν λόγω θέμα.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ένωσης υπενθύμισε το ρόλο της ναυτιλίας τονίζοντας τη σημασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας αλλά και του ρόλου που διαδραματίσει η Ελληνική ναυτιλία καθώς αποτελεί την ισχυρή δύναμη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Πλήττοντας την ελληνική ναυτιλία είπε, ουσιαστικά πλήττεται η ευρωπαϊκή ναυτιλία και η ανταγωνιστικότητα της, ενώ σε ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο προς την πλευρά του Προέδρου όσο και προς την πλευρά της Επιτρόπου, καταδείχτηκε η αντίφαση στους κόλπους της ΕΕ όπου αφενός γίνεται λόγος για ανταγωνιστικότητα αύξηση της επιχειρηματικότητας και των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και από την άλλη εκδηλώνεται κλίμα που δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητα αφού επιχειρείται να πληγεί η ισχυρότερη δύναμη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Τέλος, ερωτηθείς o πρόεδρος της ΕΕΕ για το ενδεχόμενο Brexit και το τι θα σημάνει αυτό για τη ναυτιλία, σημείωσε ότι αυτό δεν απασχολεί τον εφοπλισμό αλλά περισσότερο τους βρετανούς που έχουν το συγκεκριμένο cluster, για να τονίσει στη συνέχεια ότι και άλλοι όπως και ο Πειραιάς έχει το ανάλογο cluster, που μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως.
Αντιόπη Σχοινά