Νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τον περιορισμό του αντίκτυπου από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά τα bonus δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» υπάρχει ανάγκη για νομοθετική παρέμβαση η οποία θα αφορά στις περίπου 14.000 εκκρεμείς οικοδομικές άδειες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις και αφετέρου θα διευθετεί και περιπτώσεις πιθανών προσφυγών από θιγόμενους πολίτες και κατασκευαστές οι οποίες πιθανόν να δημιουργήσουν υποχρεώσεις αποζημίωσης από το κράτος.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ρυθμίζει πιθανές απαιτήσεις αποζημιώσεων, ενώ ό,τι δεν καλυφθεί από τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να ξεκαθαρίσει από τη νομοθετική παρέμβαση.
Η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το μέλλον των κτιρίων που επηρεάζονται από την απόφαση του ΣτΕ, είτε είναι υπό κατασκευή, είτε είναι ολοκληρωμένα, έπειτα από τις ακυρώσεις των αδειών τους, βάσει των αποφάσεων που αναμένεται να καθαρογραφούν άμεσα αλλά και μετά από μια σειρά από δίκες που θα ακολουθήσουν για προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.
Η πρωτοβουλία αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τι σημαίνει «έναρξη εργασιών», αφού η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σημειώνει ότι οι οικοδομές που δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες θα δουν τις άδειες τους να ακυρώνονται εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων για το bonus του ΝΟΚ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο με ποιους τρόπους αποδεικνύεται ο χρόνος πραγματοποίησης των εργασιών εκσκαφής, καθώς και η παρέμβαση να ελαχιστοποιεί το κόστος για πολίτες και κατασκευαστές.