ΘΕΣγάλα: Το success story που έρχεται στην Αθήνα

ΘΕΣγάλα: Το success story που έρχεται στην Αθήνα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μια χώρα που αλλάζει κατά μέσο όρο κάθε 14 - 16 μήνες υπουργό Γεωργίας καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, σε μια χώρα που από την πολιτική έως όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας πάσχει κατ' εξοχήν από έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, σύνθεσης και συνεννόησης, τα παραδείγματα συνεταιρισμών που πετυχαίνουν πρέπει να λειτουργούν ως… μπούσουλας. Και όχι μόνο ως πρακτικός μπούσουλας, αλλά ως εφαλτήρια πίστης και αισιοδοξίας, ότι μέσα από τη σύνθεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορεί να προκύψει κοινό όφελος για όλους.

Γιατί η ιστορία του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα είναι όχι μόνο αξιοσημείωτη για την ταχύτητα εδραίωσης, επέκτασης και επιτυχίας, αλλά είναι η πρώτη απόπειρα παγκοσμίως να βάλει «μηχανάκια» πώλησης γάλατος εντός αστικής περιοχής!

Σε μια χώρα λοιπόν που για χρόνια «βασίλεψαν» νοοτροπίες τύπου… «να ψοφήσει η κατσίκα (ή και η… αγελάδα!) του γείτονα», το να μπορέσουν να συνασπιστούν 100 παραγωγοί κάτω από κοινή επιχειρηματική ομπρέλα είναι από μόνο του αξιοσημείωτο. Και ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το project που δημιουργήθηκε μέσα στη «φωτιά» της κρίσης, το 2011, έχει ήδη 33 σημεία πώλησης, ενώ μέσα στο Μάρτιο ή εντός του Απριλίου «εφορμά» στην Αθήνα με 8 - 10 σημεία πώλησης, αλλάζοντας εντελώς τα δεδομένα!

Την προσεχή Τετάρτη 2 Μαρτίου η ΘΕΣγάλα, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις σχετικά με την επέκταση των Αυτόματων Πωλητών Φρέσκου Γάλακτος στην Αθήνα.

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα αποτελεί ένα συνεργατικό «πείραμα» που εφάρμοσε (στην πράξη) τις αξίες του συνεργατισμού και δανείστηκε τις λογικές του μέλλοντος στην εταιρική λειτουργία και την καινοτομία. Ένα πείραμα που σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση του, μάλλον αποτελεί το μεγαλύτερο success story του αγροτοδιατροφικού τομέα! 

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει απασχολήσει κορυφαία πρακτορεία στον κόσμο, όπως το Bloomberg…

Με αιχμή το ιδιόκτητο εργοστάσιο παστερίωσης, κατεβαίνει στην Αθήνα

Αιχμή του δόρατος πλέον για την κάθοδο στην πρωτεύουσα είναι το νέο ιδιόκτητο εργοστάσιο παστερίωσης που δύναται να υποστηρίξει τη διπλάσια από τη σημερινή παραγωγή! Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αθανάσιος Βακάλης, την περασμένη Δευτέρα μιλώντας στην εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση με θέμα «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Υπάρχει λύση;», μόλις ολοκληρώθηκε το νέο - ιδιόκτητο εργοστάσιο παστερίωσης του Συνεταιρισμού! Πρόκειται για επένδυση 3 εκατ. ευρώ στη Φαλάνη Λάρισας, το 40% με επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, όμως έλαβε χώρα εν μέσω capital controls, καθυστερώντας την ολοκλήρωση. Έως σήμερα ο Συνεταιρισμός είχε σύμβαση με εταιρεία παστερίωσης της Λαμίας, η οποία είχε περιορισμένες δυνατότητες. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα για παστερίωση 240 τόνους γάλατος την ημέρα, ήτοι 10 τόνους την ώρα, καθιστώντας πλέον εφικτή τη διεύρυνση των πωλήσεων, μετά και το άνοιγμα στην Αθήνα.

Ένας γιατρός… γητευτής των… κτηνοτρόφων!

Σπούδασε γιατρός, αλλά ανέλαβε την οικογενειακή φάρμα και με καινοτόμες ιδέες κατάφερε να συνασπίσει περί τους 100 κτηνοτρόφους στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, δημιουργώντας το 2011 το συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα. Ο λόγος για τον Αθ. Βακάλη, που, μιλώντας στην εκδήλωση της Δευτέρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη υπέρβασης και το να… να «φύγουμε από την απαισιοδοξία της θεωρίας και να περάσουμε στην αισιοδοξία της πράξης»! Τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας νοσεί βαριά στη χώρα μας, ενώ οι επιδοτήσεις –τελικά– δεν έκαναν καλό. Για το ΘΕΣγάλα τόνισε ότι «δε θέλουμε να επαναληφθούν παλαιότερα μοντέλα συνεταιρισμών που κατάντησαν να γίνουν πολιτικά παραμάγαζα.

Εμπόδια κυρίως από το κράτος

Μιλώντας για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ο κ. Βακάλης επισήμανε ότι «στην προσπάθειά μας δε βρήκαμε στρωμένο δρόμο, αιθέτως πολλά εμπόδια, όλα από το κράτος, κυρίως στο θέμα των αδειοδοτήσεων. Σκεφτήκαμε πολλές φορές να τα παρατήσουμε», επισήμανε. «Στην Ελλάδα, δεν υπήρχε καν νομοσχέδιο για την πώληση γάλατος μέσω μηχανημάτων, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βακάλης έβαλε τρεις παράγοντες που πρέπει να τηρηθούν από το κράτος, ώστε να βοηθηθεί ο αγροτικός τομέας και να υπάρξει μια νέα πνοή στην πρωτογενή παραγωγή:

1) την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, 

2) την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς, καθώς υπάρχει εσωτερική στάση πληρωμών, κάτι που η πολιτεία θα πρέπει να το δει όπως με τις επιστροφές ΦΠΑ κ.α. κα

3) ο (επιτέλους) αποτελεσματικός κρατικός έλεγχος. «Λόγω απουσίας σοβαρών ελέγχων, καταγράφονται ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων, γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά και παραπλάνηση των καταναλωτών», επισήμανε. Τέλος, τόνισε ότι οι υγιείς συνεταιρισμοί στην Ελλάδα είναι περίπου 20, ενώ θα πρέπει να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, καθώς το κράτος ελάχιστα κερδίζει από την υπερφορολόγησή τους.

Ιστορικό

Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα το 2011 με προχωρημένες για τη χώρα μας διαδικασίες μπόρεσε να οργανώσει περισσότερους από 100 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος και να πετύχει συμβόλαια με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Παράγει το 10% περίπου της παραγωγής πανελλαδικά. Όπως τονίζει στέλεχος της ΘΕΣγάλα στο liberal.gr, «τα καθοριστικά κλειδιά της επιτυχίας ήταν η συνεταιριστική αντίληψη, απαλλαγμένη όμως από τα λάθη του παρελθόντος, η σύγχρονη ιδιωτικοοικονομική αντίληψη, η συμβολαιακή γεωργία και οι οικονομίες κλίμακας. Αλλά, κυρίως, η σκληρή δουλειά, η εκτενής μελέτη του αγροτοδιατροφικού τομέα και ο πραγματικός, αδιασάλευτος, εστιασμός στην ποιότητα σε κάθε… γραμμή παραγωγής». Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι, στην Ελλάδα της προχειρότητας και της ανοργανωσιάς, όλες οι διαδικασίες και οι εργασίες «περνούν» κατά 100% από ηλεκτρονική διαχείριση ποιότητας, ποσότητας κλπ.

Η… επανάσταση του 2013

Τον Οκτώβριο του 2013 θα γίνει η… επανάσταση, που στη συνέχεια θα αποδειχτεί και αιχμή του δόρατος για το όλο εγχείρημα. Ο Συνεταιρισμός κάνει το επόμενο βήμα, πατώντας στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη λογική της πώλησης χωρίς μεσάζοντες, παρουσιάζοντας στη Λάρισα τους πρώτους τέσσερις αυτόματους πωλητές φρέσκου γάλακτος.

Ακολουθεί φρενίτιδα! Εκατοντάδες Λαρισαίοι στέκονται στην ουρά για ένα μπουκάλι φρέσκο γάλα. Η αίσθηση της… γνησιότητας, η υποστήριξη της «δικής» μας προσπάθειας, η χαμηλή τιμή αλλά η πραγματική ποιότητα, συνθέτουν τη συνταγή της επιτυχίας. Μέσα στην κρίση, η ιδέα πετυχαίνει, συντελείται ένα μικρό θαύμα, που σύντομα θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη επανάσταση. Μια φρέσκια ιδέα, εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ανοίγει το δρόμο της συνεχούς ανάπτυξης, κόντρα στην κατάθλιψη των καιρών. Τα αρχικά τέσσερα πρώτα καταστήματα πλέον αβγαταίνουν, γίνονται 16 και έρχεται ταχύτατα η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη με 17 σημεία πώλησης. Η πορεία του project συνεχίζεται με απολύτως ορθολογικό τρόπο, με αιχμή την αξιοκρατία στις προσλήψεις και τις επιλογές, διαρκή μελέτη των τάσεων και συνεχή επαναπροσδιορισμό των δεδομένων.

Ποια είναι η μορφή των καταστημάτων

Τα καταστήματα πώλησης της ΘΕΣγάλα δεν διαθέτουν υπαλλήλους, ούτε… βιτρίνα! Αποτελούνται από τρία αυτόματα μηχανήματα ανάληψης, τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο, ενώ υπηρεσία της εταιρείας τα τροφοδοτεί ανά τακτά διαστήματα. Διαθέτουν κερματοδέκτες, ενώ στο ένα υπάρχει η δυνατότητα ο καταναλωτής να γεμίζει το δικό του (γυάλινο ή πλαστικό) μπουκάλι, στο άλλο παίρνει έτοιμο και σφραγισμένο το μπουκάλι του Συνεταιρισμού, με επιλογή και για σοκολατούχο, ενώ στο τρίτο υπάρχουν δύο είδη τυριών. Δύο τύποι τυριών 200 και 400 γραμμαρίων λευκό αγελαδινό (σε ζελατίνα), καθώς και δύο κωδικοί κίτρινου τυριού, τα οποία διατίθενται σε ειδική πλαστική συσκευασία.

Όπως τονίζει στο liberal.gr στέλεχος της ΘΕΣγάλα, «εκτός από κέρματα, δίνουμε τη δυνατότητα για ειδικές προπληρωμένες κάρτες που εφαρμόζουν αποκλειστικά στους πωλητές μας. Παράλληλα, ερευνούμε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών». Κάθε παραγωγός που μπαίνει στο Συνεταιρισμό πρέπει να έχει τουλάχιστον εκτόπισμα παραγωγής ενός τόνου ημερησίως, ενώ φυσικά δεσμεύεται 100% για την τήρηση όλων των κανονισμών ποιότητας, διατροφής, συνθηκών και όλης της γραμμής παραγωγής…

Ο Συνεταιρισμός με αριθμούς

Ο Συνεταιρισμός έχει υπό την ομπρέλα του 50 φάρμες γαλακτοπαραγωγής σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ενώ συνεργάζεται περίπου με 100 συνεταιριστές παραγωγούς, κάποιοι εκ των οποίων λειτουργούν από κοινού μια φάρμα (αντρόγυνα, συνεργάτες κλπ). Παράγει 120 τόνους γάλακτος καθημερινά, περίπου το 10% της πανελλαδικής παραγωγής, η πλειονότητα του οποίου δίνεται σε μεγάλες βιομηχανίες μέσω κλειστών συμβολαίων και το υπόλοιπο διατίθεται στη λιανική κατανάλωση. Το 2014 ο ετήσιος κύκλος εργασιών έφτασε στο ρεκόρ των 27 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 μειώθηκε λίγο στα 25 εκατ. ευρώ λόγω των capital controls και των επενδύσεων. Περίπου 16.000 είναι οι ημερήσιοι καταναλωτές των προϊόντων. Όπως τόνισε ο κ. Βακάλης την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση στην Αθήνα, αυτήν τη στιγμή η περιουσία του συνεταιρισμού ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.