Μια πολύ καλή αίσθηση για την προοπτική των εταιρειών στα τρίμηνα που θα ακολουθήσουν παίρνουμε πάντα από τις τηλεδιασκέψεις που ακολουθούν τα αποτελέσματα. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τρεις εταιρείες του FTSE-25 έδωσαν μια αίσθηση του μέλλοντος που έρχεται. Τα ΕΛΠΕ, ο Τιτάνας καιι ο ΟΤΕ.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν το πιο ενδιαφέρον γ’ τρίμηνο όχι τόσο γιατί έδειξαν μια ικανοποιητική κερδοφορία αλλά γιατί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έδειξαν βελτίωση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Ξεχώρισε κλάδος πολυπροπυλενίου οποίος έδειξε λειτουργικά κέρδη 102 εκατ. ευρώ, επίδοση που δεν είναι απλά η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε εννεάμηνο αλλά η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε επίπεδο χρήσης. Τα κέρδη των αποθεμάτων (250 εκατ. ευρώ) στο εννεάμηνο συγκράτησαν με το παραπάνω τις απώλειες από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων (37 εκατ. ευρώ) ανεβάζοντας τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη στα 531 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2022 θα είναι λειτουργικά έτοιμο το φωτοβολταϊκό πάρκο των 200MW από το οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρχει ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας 12 -15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μειωθούν και από τα 300 εκατ. ευρώ του 2021 θα περιοριστούν στα 260 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η επέκταση στις ΑΠΕ. Το πλάνο προβλέπει την εγκατάσταση 2000MW έως το 2030 καθώς και 300ΜW σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Τέλος, οι μέτοχοι έχουν να περιμένουν πλέον ένα «κανονικό» μέρισμα για τη φετινή χρονιά στο οποίο θα προστεθεί και το 50% των καθαρών εσόδων της πώλησης της ΔΕΠΑ υποδομών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022. Για την ΔΕΠΑ εμπορίας εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις και η πώληση της φαίνεται να πηγαίνει για μετά το α’ εξάμηνο του 2022.
Στην Τιτάν τα καλά ακούσματα από όλες τα γεωγραφικές ζώνες συνεχίστηκαν με την Αμερική να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή τζίρου και κερδών. Ήδη έχουν γίνει δύο αυξήσεις τιμών από την αρχή του έτους ενώ προγραμματίζεται στην αρχή του επόμενου νέα αύξηση στις τιμές οι οποίες θα ισορροπήσουν κάπως τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Στην Ελλάδα εκτός από τις αυξήσεις των τιμών τον Απρίλιο οι τιμές αναπροσαρμόστηκαν εκ νέου ανοδικά κατά 10% το τέταρτο τρίμηνο. Όλες αυτές οι αυξήσεις είναι αντανάκλαση του αυξημένου ενεργειακού κόστους το οποίο αντιπροσωπεύει 20-25% του κόστους πωληθέντων. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ο όμιλος έχει προγραμματίσει επενδύσεις της τάξεως των 130-140 εκατ. ευρώ το 2022 (120 εκατ. ευρώ φέτος) οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων στις ΗΠΑ και την δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Η διοίκηση εκτίμησε ότι το κόστος καυσίμων και μεταφοράς θα μειωθεί προς το τέλος του α’ εξαμήνου του 2022 θα μείνει ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2020.
Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ήταν ισχυρά με την εταιρεία να διατηρήσει την πρόβλεψη για ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ το 2021. Τα μεγέθη του ΟΤΕ έχουν ενισχυθεί από την αντιστροφή πρόβλεψης ύψους 103,3 εκατ. ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών εισφορών μετά την εθελούσια αποχώρηση ενώ επιβαρύνθηκαν με 50,9 εκατ. ευρώ από την πώληση της Ρουμανικής θυγατρικής. Επίσης βελτίωση παρουσιάζουν τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα τα οποία είναι μειωμένα κατά 17%. Από το κομμάτι της πώλησης της Ρουμανίας εκτός από έκτακτο μέρισμα ο ΟΤΕ θα συνεχίσει τις αγορές ιδίων μετοχών έως το ποσό των 60,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο μεταξύ 29 Οκτωβρίου 2021 – 20 Φεβρουαρίου 2022. Από το ταμείο ανάκαμψής η διοίκηση αναμένει την έναρξη των διαγωνισμών για έργα που την αφορούν (5-6 δις ευρώ) το 2022 επισημαίνοντας την εμπειρία της σε έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών στο παρελθόν αλλά και την χαμηλότερη κερδοφορία των σχετικών έργων όπως ισχύει διεθνώς. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, η διοίκηση ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφές με παρόχους ενέργειας για την επίτευξη καλύτερων τιμών στα τιμολόγια ρεύματος.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.