Τα εργασιακά παραμένουν ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Οι επιπλέον βαθιές αλλαγές που καλείται να κάνει η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσουν τη δυσανασχέτηση των πολιτών αλλά και να βαθύνουν τις διαφορές εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» αποκαλύπτει τις προτάσεις των δανειστών για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, της κήρυξης απεργιών και της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης.
Οι αλλαγές είναι οι εξής:
- Δυνατότητα του εργοδότη για μη αποδοχή και μη πληρωμή όλων των εργαζόμενων του σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή, για παράδειγμα, συνοδεύεται από κατάληψη του εργοστασίου ή από παρεμπόδιση προσέλευσης στην εργασία (lock out).
- Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.
- Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμό των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, καθώς και περιορισμό των προσώπων που δικαιούνται άδειες.
- Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.
- Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.
- Περιορισμό των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν προστασία, κατάργηση της δυνατότητας παροχής προστασίας μέσω του καταστατικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μείωση του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.