Σημαντική βελτίωση μεγεθών εμφάνισαν στο εννεάμηνο οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, με την Ελλάκτωρ όμως, να παραμένει ακόμη ο μεγάλος ασθενής του κλάδου. Πρωταγωνίστρια των επιδόσεων του εννεαμήνου αποτελεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που εμφάνισε σημαντική άνοδο μεγεθών και διαθέτει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων, σε σχέση με τις ομοειδείς της εταιρείες, που διαμορφώνεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Η Άβαξ έχει εγκαταλείψει τα «πέτρινα χρόνια», εμφανίζοντας βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, ενώ η Intrakat ισχυροποιεί την παρουσία της, έχοντας υπογράψει το εννεάμηνο συμβάσεις έργων 194 εκατ. ευρώ.
Πώς όμως, διαμορφώνονται οι επιδόσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων στο εννεάμηνο;
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφάνισε αυξημένο ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 6,4%, στα 700,7 εκατ. ευρώ από τις οποίες 261,3 εκατ. ευρώ αφορούν στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Αύξησε και τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενη δραστηριότητα που ανήλθαν σε 31,7 εκατ. ευρώ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση του ομολόγου της ύψους 300 εκατ. ευρώ, εμφανίζει αξιοσημείωτη ενίσχυση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου που ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ μαζί με τα προς υπογραφή έργα. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει να υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα έργα της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ανά κλάδο, στις κατασκευές, αν και υπήρξαν καθυστερήσεις κατά την περίοδο του lockdown, οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εντός του 2021, ενώ δεν διακρίνεται κίνδυνος μη τήρησης συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων καθώς οι σχετικές προθεσμίες παρατείνονται αντίστοιχα.
Στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ, δεν έχει υπάρξει διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ενώ για τις επενδύσεις στις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις δεν έχει προκληθεί καθυστέρηση και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία των έργων δεν έχει μεταβληθεί.
Στις παραχωρήσεις, ο όμιλος είναι επαρκώς προστατευμένος, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 124,2 εκατ. έναντι 117,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Ελλάκτωρ
Τα μεγέθη του ομίλου παραμένουν αναιμικά στο εννεάμηνο, οπότε, σε ετήσια βάση, ο τζίρος μειώθηκε κατά 4%, σε 638 εκατ. Επίσης, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη, με σημείο αναφοράς το εννεάμηνο εμφανίζουν επιδείνωση. Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη Ebitda υποχώρησαν σε 98,5% (-11%) και οι καθαρές ζημιές αυξήθηκαν στα 56,1 εκατ. ευρώ (+41%).
Στο τρίτο τρίμηνο η Ελλάκτωρ εμφανίζει κέρδη προ φόρων 8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών, αλλά παραμένει ζημιογόνος σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος που ανέρχεται σε -1,6 εκατ. ευρώ από -7,8 εκατ.ευρώ.
Το ανεκτέλεστο της Ελλάκτωρ ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας νέα έργα οι συμβάσεις των οποίων έχουν υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στην υπόθεση του συντονισμού ενεργειών μεταξύ της Reggeborgh του Henry Holterman- ελέγχει το 30% της εταιρείας- και της Atlas Invest του van Poecke, που διαθέτει ποσοστό περίπου 10%. Ως γνωστόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει καλέσει τις δύο πλευρές για ακρόαση που όπως όλα δείχνουν θα συνοδευτεί με κυρώσεις.
Άβαξ
Η Άβαξ εγκαταλείπει οριστικά την κακή περίοδο των ζημιών, πετυχαίνοντας, σε ετήσια βάση, να εμφανίσει αυξημένο κατά 38,7% κύκλο εργασιών σε 521 εκατ. ευρώ. Στο τρίτο τρίμηνο, η άνοδος του τζίρου, που είναι ακόμη μεγαλύτερη, ανέρχεται σε 70%, στα 116 εκατ. ευρώ. Εάν η κατασκευαστική δεν βρισκόταν αντιμέτωπη με υψηλότερα τιμολόγια προμήθειας και μεταφοράς δομικών υλικών, αυξημένες δαπάνες ενέργειας αλλά και ζημιογόνα λειτουργία του κλάδου ενέργειας- φαινόμενο που εντάθηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους- οι επιδόσεις της θα ήταν ακόμη καλύτερες. Έτσι, η μικτή κερδοφορία της Άβαξ βελτιώθηκε, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό έναντι του κύκλου εργασιών και ανήλθε 31,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021 έναντι 28,3 εκατ. ευρώ στην συγκρίσιμη περίοδο του 2020.
Γιατί συρρικνώθηκε το περιθώριο μικτού κέρδους; Λόγω της αρνητικής απόδοσης του κλάδου ενέργειας, η οποία επισκίασε την σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε στο εννεάμηνο του 2021 στη δραστηριότητα και την κερδοφορία των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
Ο όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων 6,7 εκατ. ευρώ έναντι 5,4 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε ζημιά προ φόρων 1 εκατ. έναντι ζημιάς 0,8 εκατ. ευρώ στο συγκρίσιμο τρίμηνο του 2020.
Σε βάση καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές, στο εννεάμηνο του 2021 το ενοποιημένο καθαρό κέρδος του ομίλου έφτασε τα 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020. Στο γ’ τρίμηνο του 2021, ο Όμιλος παρουσίασε καθαρή ζημία ύψους 2,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Το κέρδος προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (EBITDA) του εννεαμήνου του 2021 για την Άβαξ ανήλθε σε 40,2 εκατ. ευρώ έναντι 34,5 εκατ. ευρώ στη συγκρίσιμη περίοδο του 2020, ενώ στο γ΄τρίμηνο το EBITDA ανήλθε σε 8,1 εκατ. έναντι 7,8 εκατ. στο περσινό τρίμηνο.
Η Άβαξ διαθέτει ανεκτέλεστο 1,46 δισ. ευρώ έναντι 0,65 δισ. στα μέσα του 2021 και 980 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, με την σημαντική άνοδο του εν λόγω μεγέθους να αποδίδεται στην υπογραφή της σύμβασης για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό. Εάν όμως, ληφθούν υπόψη και τα προς υπογραφή έργα, το ανεκτέλεστο αυξάνεται σε 1,68 δισ. ευρώ.
Intrakat
Αύξηση μεγεθών καταγράφει και η Intrakat στο εννεάμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν στα 140,3 εκατ. ευρώ έναντι 127,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Το Ebitda διαμορφώθηκε σε ζημιές 3,1 εκατ. έναντι κερδών 375 χιλ. ευρώ και το EBIT σε ζημιές 6,76 εκατ. έναντι ζημιών 2,5 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική, σε επίπεδο τρίτου τριμήνου οπότε όλα τα μεγέθη έχουν θετικό πρόσημο. Ειδικότερα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 53,3 εκατ. έναντι 40,6 εκατ., το EBITDA διαμορφώθηκε σε 2,66 εκατ. έναντι ζημιών 2,36 εκατ. και το EBIT αντιστοιχεί σε 1,47 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,19 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Ο κατασκευαστικός όμιλος εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 419 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας προς υπογραφή έργα ύψους 382 εκατ. ευρώ.