Ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες αλλά και τρόφιμα φαίνεται πως έχουν μπει στο ραντάρ μεγάλων ξένων επενδυτικών ομίλων, που προχωρούν σε μεγάλες εξαγορές. Στην ανακοίνωση εξαγοράς της Forthnet από τη United Group, ήρθε η προχθεσινή ανακοίνωση της εισόδου του ολλανδικού fund Reggeborgh στην Ελλάκτωρ, ενώ χθες ανακοινώθηκε δεσμευτική πρόταση του CVC Capital προς τη MIG για την εξαγορά της Vivartia.
Κινήσεις που δείχνουν κάποια πράγματα για το timing που διαμορφώνεται σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης που «έλιωσε» πολλές επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά και το δανεισμό τους.
Αναδεικνύουν επίσης τα παραπάνω ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς την οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα έχει μπει σε μια ρότα σταθερότητας, με πολιτικές υπέρ των επενδύσεων και της προσέλκυσης κεφαλαίων, μακριά από ακροβασίες του πρόσφατου παρελθόντος και από πρακτικές που καθιστούσαν τη χώρα αφιλόξενη για επενδύσεις.
Στο 15ο Road Show που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο διαδικτυακά, συμμετείχε για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος και απηύθυνε κάλεσμα στους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Καθώς ο τουρισμός έχει πληγεί πολύ σοβαρά και η κατανάλωση δεν αναμένεται να ανακάμψει θεαματικά, πολλά θα κριθούν για την πορεία της οικονομίας, τόσο φέτος, όσο και στις αρχές της επόμενης χρονιάς, από τις επενδύσεις. Δρομολογημένα project και ολοκλήρωση συμφωνιών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο θα στείλουν ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία, παρά το πλήγμα στην βαριά της "βιομηχανία", έχει αντοχές.
Σ' αυτήν λοιπόν τη συγκυρία φαίνεται πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια σειρά τομέων και projects στο άμεσο μέλλον.
Το δείχνουν οι εκδόσεις ομολόγων, οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα placements, στους τομείς «καθαρής» ενέργειας, υποδομών, κατασκευών και διαχείρισης απορριμμάτων. Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο η ΓΕΚ Τέρνα άντλησε 500 εκατ. ευρώ από ομόλογο, η Lamda Development «σήκωσε» 320 εκατ. τον ίδιο μήνα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κατάφερε να φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα ύψους 68,5 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου που έγινε με placement με τέσσερις νέους διεθνείς μετόχους πρόσφατα.
Τι σημαίνει η κίνηση της CVC Capital για τη Vivartia
Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Marfin Investment Group (MIG), ότι η CVC Capital Partners υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia. Η προσφορά υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους (τελική έγκριση από τα αρμόδια όργανα της CVC και συμφωνία επί των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας).
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG αποφάσισε να παραχωρήσει χθες στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 6 Νοεμβρίου 2020.
Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής η MIG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα υποστηρίξει την εταιρία στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο των όρων της συναλλαγής που θα συμφωνηθούν. Θυμίζουμε πως η CVC Capital δεν είναι «ξένο» προς τη MIG καθώς από αυτήν εξαγόρασε προ διετίας το Υγεία έναντι περίπου 204,4 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι η Vivartia
Η Vivartia είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος εστίασης και από τους μεγαλύτερους στην ΝΑ Ευρώπη. Αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη στον κλάδο εστίασης στην Ελλάδα, απασχολεί περισσότερους από 2.500 άμεσα και 5.000 έμμεσα εργαζομένους. Έχει ισχυρή παρουσία σε αεροδρόμια, οδικές αρτηρίες μέσω των 26 Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) σε Ιόνια και Νέα οδό, ενώ διατηρεί και 14 Olympus Plaza και 12 Goody’s Burger House/Flocafe Espresso Room. Βεβαίως, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο κλάδος της εστίασης έχει χτυπηθεί τα μέγιστα. Λειτουργεί τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής, ενώ εξυπηρετούσε καθημερινά (υπό φυσιολογικές συνθήκες, προ Covid-19) περισσότερους από 300.000 πελάτες σε περισσότερα από 560 σημεία πώλησης».
Ο όμιλος Vivartia έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση, από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, αλλά και πιθανότατα από κάποιες αμφιλεγόμενες έως ατυχείς επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν. Τον Ιούνιο του 2019, υπεγράφησαν οι επιμέρους δανειακές συμβάσεις των εταιρειών του και "κλείδωσε" η συμφωνία που είχε επιτευχθεί από το Μάρτιο για αναδιάρθρωση συνολικού δανεισμού 373 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Η Vivartia (μαζί με όλες τις θυγατρικές της) αποτελεί πάνω από το 50% του συνολικού εκτοπίσματος του ομίλου MIG.
Η επενδυτική «επέλαση» της CVC Capital στην Ελλάδα
Είναι η πρώτη φορά που η CVC Capital επιχειρεί επένδυση – και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς – στον κλάδο των τροφίμων στη χώρα μας. Κατά την προηγούμενη διετία είχε προχωρήσει σε μεγάλες κινήσεις στο χώρο της Υγείας, φτάνοντας να ελέγχει περίπου το 30% της αγοράς. Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και ΙΑΣΩ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών.
Οι τοποθετήσεις της CVC στο χώρο της Υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.
Παράλληλα, έχει εξαγοράσει μειοψηφικό ποσοστό στην πλατφόρμα Skroutz.gr, ενώ βολιδοσκοπεί με αξιώσεις την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας μας. Σήμερα μάλιστα, 18 Σεπτεμβρίου, θα υποβάλει προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική.
Τον περασμένο Ιανουάριο η CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά και στο χώρο της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας. Στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.
Ποια είναι η CVC Capital
Η CVC Capital Partners είναι ένας από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 82 δισ. δολάρια. Ιδρύθηκε το 1981 και έως σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις.
Διατηρεί γραφεία σε 24 χώρες και τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στον κλάδο νοσοκομείων, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Μάλιστα, έχει παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της ευρύτερης Μεσογείου όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Με επενδύσεις από τις ΗΠΑ και τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη μέχρι τη Μαλαισία, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, συμμετέχει σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από τον κλάδο της υγείας, των φαρμάκων και των καλλυντικών μέχρι το online στοίχημα, την παραγωγή μουσικής, επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ασφαλιστικές εταιρείες, ελβετικές ωρολογοποιίες, εταιρείες υδραυλικών, ψύξης και θέρμανσης, ακόμη και παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η ισπανική Deoleo.
Διαχειρίζεται κεφάλαια για λογαριασμό περισσοτέρων από 300 θεσμικών και μη επενδυτών, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, παγκοσμίως. Οι πελάτες του επενδυτικού ταμείου είναι κατά κύριο λόγο Αμερικανοί. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του fund, η CVC διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο.