Μετά από 20 χρόνια συνεχών μετοχικών αλλαγών η ΜΕΒΓΑΛ δείχνει να περνά στην επόμενη ημέρα, αποκτώντας έναν έμπειρο μέτοχο. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει γνώση του κλάδου των τροφίμων και του γάλακτος, καθώς μετά την έξοδο του Δασκαλόπουλου από την Vivartia, «έτρεχε» την εταιρεία.
Mετά την πώληση στην Mondelez της Chipita ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη του επένδυση αποκτώντας ποσοστό στη MEBΓΑΛ, έχοντας την απαραίτητη ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο business plan της νέας διοίκησης της εταιρείας εντάσσεται η ανανέωση εξοπλισμού, ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου με αυτοματοποιημένα συστήματα,ενώ στόχος είναι η ενδυνάμωση της θέσης της MEΒΓΑΛ στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Σε αυτό το πεδίο η συμβολή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου αναμένεται να είναι καθοριστική, καθώς μέσω των διεθνών συνεργειών και τη γνώση της διεθνούς αγοράς, χάρη στην γιγάντωση της Chipita, μπορεί να αυξήσει το εξαγωγικό αποτύπωμα της ΜΕΒΓΑΛ.
Υπενθυμίζεται πως με 85% πάνω από τη λογιστική αξία ( book value που είχε εγγεγραμμένη η ΔΕΛΤΑ τη συμμετοχή στα βιβλία της) μεταβιβάστηκε το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ που κατείχε η ΔΕΛΤΑ, μέλος του ομίλου Vivartia, προς μέλη της οικογένειας Χατζάκου. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 25,863 εκατ.ευρώ ενισχύοντας έτσι σημαντικά την χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΛΤΑ και αποτελώντας παράλληλα σημαντικό «όπλο» για τις περαιτέρω επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας στον κλάδο του γάλακτος.
Η νέα μετοχική σύνθεση της εταιρείας περιλαμβάνει τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο με 21,6%, την οικογένεια της Δόμνας Συμεωνίδου Χατζάκου με 13,6%, ενώ η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου αυξάνει το ποσοστό της σε 64,8%.
Η ΜΕΒΓΑΛ εξάγει σε 35 χώρες και δραστηριοποιείται σε όλο το μήκος της γαλακτοβιομηχανίας. Από το γάλα, το γιαούρτι και τα τυροκομικά, έχοντας στο portfolio της πάνω από 400 κωδικούς. Το γιαούρτι αποτελεί την προμετωπίδα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, καθώς φέρνει και τα περισσότερα έσοδα. Το 2019 η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο 115 εκατ.ευρώ, EBITDA 9,28 εκατ.ευρώ και καθαρά κέρδη 2,037 εκατ.ευρώ.
Ο δανεισμός της εταιρείας κρίνεται αυξημένος και είναι ύψους 55,88 εκατ.ευρώ, ενώ σημειώνεται πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Με βάση αυτή τη συφμωνία ο δανεισμός της έγινε μακροπρόθεσμος, χαρίζοντας τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας στην ΜΕΒΓΑΛ, που επλήγει από την οικονομική κρίση.