«Έξυπνες ντρίπλες» ιδιοκτητών, άρνηση υποχρεώσεων και «δανεισμοί εργαζομένων» σκορπίζουν ανησυχία!
Χωρίς περιουσιακά στοιχεία αλλά με… πολύφερνη προίκα τα χρέη της ύψους 240 εκατομμυρίων έμειναν τα ELFE (πρώην ΒΦΛ) του Ομίλου Λαυρεντιάδη, που παράγουν λιπάσματα στην Καβάλα.
Όπως διαβάζουμε στον τοπικό τύπο της Καβάλας (εφημερίδα «Πρωινή», φύλλο 28ης Δεκεμβρίου), πριν από περίπου 2 μήνες «προσγειώθηκε» μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία ονόματι ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ και απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της ELFE. Λίγο πριν το τέλος του 2015, ένα fund της αλλοδαπής, επίσης πρωτοεμφανιζόμενο, ονόματι PFIC, ζήτησε και πήρε το δικαίωμα εκμετάλλευσης της δραστηριότητας αλλά και το μηχανολογικό εξοπλισμό.
Τέλος, οι νέες εταιρείες «δανείστηκαν» (!) τους 650 εργαζόμενους από την ELFE, κάτι που μόνον ενθαρρυντικό δεν είναι για τους ίδιους και τις οικογένειές τους! Μία εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και η οποία δημιουργεί από μόνη της πολλά ερωτήματα. Μόνο ένας καλός γνώστης του εργατικού δικαίου θα μπορούσε ίσως να ξετυλίξει ένα τόσο μπερδεμένο κουβάρι, καθώς παραμένει άγνωστο αν η «ενοικίαση» εξασφαλίζει και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως αυτών που έχουν περισσότερα από είκοσι χρόνια εργασίας…
Έτσι η παλιά ELFE-ΒΦΛ έμεινε με μοναδικό «περιουσιακό στοιχείο» τα χρέη της που φτάνουν 240 εκατ. ευρώ και ακίνητα, τα οποία όμως δεν έχουν ουσιαστική αξία μεταπώλησης.
Συνεπώς τα παλαιά ELFE μπορεί να μην πληρώσουν τα χρέη των 240 εκατομμυρίων προς τράπεζες και προμηθευτές και οι νέες εταιρείες να κάνουν «μια νέα αρχή», προσποιούμενες ότι δεν έχουν ιδέα για τα χρέη που δημιούργησε η παλιά εταιρεία! Αν πράγματι τα πράγματα εξελιχτούν με αυτόν τον τρόπο, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι ο ελληνικός δρόμος για τον καπιταλισμό δεν πρόκειται να μας αφήσει να πεθάνουμε από πλήξη...
Απορίας άξιον είναι πώς η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας υπέγραψε τόσο γρήγορα τις άδειες αλλαγής φορέα και κτιριακής τροποποίησης, αλλά μάλλον ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα στην Ελλάδα του 2016. Αξιοπερίεργο είναι επίσης το αν οι ίδιες οι τράπεζες φρόντισαν μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και πώς ακριβώς το κατάφεραν. Εκτός κι αν δεν ζήτησαν την άποψή τους και την υπογραφή τους γι'' αυτές τις αλλαγές…