Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Όσοι πιστεύουν ότι η ηρεμία στο πρόσωπο του Mario Draghi κάθε φορά που παρουσιάζεται στη συνέντευξη τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαρτάται από το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, είναι βέβαιοι ότι η σημερινή του διάθεση θα είναι χαλαρή και η τοποθέτησή του μάλλον καθησυχαστική.
Το πρακτορείο Bloomberg, μάλιστα, ανέφερε χθες ότι από την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2015, η μεταβλητότητα στις αγορές δεν ήταν ποτέ τόσο περιορισμένη τις ημέρες πριν τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική. Αυτό σημαίνει ή ότι οι αγορές πιστεύουν πως ο Draghi δεν θα ανακοινώσει κάποια σπουδαία νέα παρέμβαση ή ότι επικρατεί ηρεμία πριν... την καταιγίδα.
Διότι όσοι συνδέουν τις αντιδράσεις του Ιταλού με τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ετοιμάζεται πυρετωδώς για το επόμενο... μεγάλο βήμα.
Μία σημαντική παράμετρος στις αποφάσεις του Draghi είναι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, έχει μεσολαβήσει ο «μαύρος κύκνος» του Brexit , ο διοικητής της ΕΚΤ ενδέχεται να εμφανιστεί αισιόδοξος δίνοντας έμφαση στον προστατευτικό χαρακτήρα των μέτρων της ΕΚΤ έναντι ακραίων «φαινομένων» όπως το Brexit.
Ο Draghi είναι ο άνθρωπος που με το καλημέρα της θητείας του μείωσε τα επιτόκια της ΕΚΤ σε μία κίνηση που δεν περίμεναν τόσο νωρίς οι αγορές. Επίσης, ο «Super Mario»... έβαλε πλάτη όταν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας ξέφευγαν από τον έλεγχο λέγοντας το παροιμιώδες «whatever it takes» που οδήγησε σε άμεση αποκλιμάκωση των αποδόσεων των χωρών του Νότου.
Από τότε, βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της οικονομίας της Ευρωζώνης και οι μέχρι σήμερα κινήσεις της ΕΚΤ δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, παρά τις θετικές επιδόσεις που ορισμένοι εξακολουθούν να βλέπουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική αποστολή της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%», όταν σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά στο 0,2%. Η απόσταση μεταξύ των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τον στόχο της ΕΚΤ είναι τεράστια και τίποτα δεν δείχνει ότι η ποσοτική χαλάρωση... μειώνει το χάσμα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,2% το 2016 για να ενισχυθεί στο 1,3% το 2017 και στο 1,6% το 2018. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα αναγκάσουν τον Draghi μέχρι το τέλος του έτους να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Μάρτιο του 2017 προχωρώντας παράλληλα σε «προσαρμογές» των όρων με σκοπό να μεγαλώσει τη δεξαμενή των επιλέξιμων ομολόγων που αγοράζει.
Στη Φρανκφούρτη υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν προλάβει τα χειρότερα και θέλουν αρκετό χρόνο για να τονώσουν την πραγματική οικονομία καθώς το ευρύτερο περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό. Είναι οι φωνές που αντιτίθενται στην εφαρμογή πιο ακραίων λύσεων όπως οι αγορές μετοχών. Υπάρχουν, βέβαια, και οι... γερμανικής επιρροής φωνές που χαρακτηρίζουν τα μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ καταστροφικά.
Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν στην πλειονότητά τους ότι η πιο πιθανή συνεδρίαση για την ανακοίνωση επιπρόσθετων μέτρων χαλάρωσης είναι η σημερινή και όχι αυτή της 20ης Οκτωβρίου ή της 8ης Δεκεμβρίου.