Του Γιώργου Φιντικάκη
Στη τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ έπειτα και από το άνοιγμα την περασμένη εβδομάδα του virtual data room, μέσω του οποίου οι τρεις "μνηστήρες", δηλαδή οι Γάλλοι της RTE, οι Ιταλοί της TERNA και οι Κινέζοι της State Grid, θα διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο της εταιρείας.
Αυτό σημαίνει ότι εντός των προσεχών ημερών οι εκπρόσωποι των τριών διεκδικητών θα αρχίσουν να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, όπως λένε πηγές του ΑΔΜΗΕ στο liberal.gr, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η διοίκηση θα παρουσιάσει το προφίλ του ΑΔΜΗΕ σε κάθε μια από τις τρεις εταιρείες ξεχωριστά.
Μέσω της εικονικής αυτής αίθουσας τεκμηρίωσης, οι δυνητικοί αγοραστές του 24% του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σειρά εσωτερικών στοιχείων του διαχειριστή, σε εκθέσεις ελέγχου που έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του πωλητή, δηλαδή της ΔΕΗ, όπως και στα σχέδια σύμβασης αγοραπωλησίας και σύμβασης μετόχων.
Το VDR θα μείνει ανοικτό μέχρι και την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, που τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου έως τις 31 Οκτωβρίου να έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές τους, και να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.
Σενάρια για το τίμημα που θα δοθεί για το 24% του ΑΔΜΗΕ είναι νωρίς να γίνουν. Πριν από περίπου όμως δύο χρόνια, στα τέλη του 2014, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο προηγούμενος διαγωνισμός πώλησης του 66% της εταιρείας, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η λογιστική αξία για το σύνολο του ΑΔΜΗΕ υπολογίζεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, το 24% της εταιρείας ισοδυναμεί με 240 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο οι Γάλλοι, και οι Ιταλοί, όσο και οι Κινέζοι, ("εξαιρετικά ζεστοί και οι τρεις", λένε οι ίδιες πηγές), στους φακέλους που κατέθεσαν κατά τη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας περιορίζονται σε απλή περιγραφή των εταιρειών τους, δίχως να κάνουν αναφορά στα σχέδιά τους για τον ΑΔΜΗΕ. Ούτως ή άλλως αυτό θα γίνει στην πορεία του διαγωνισμού, μέσω των ερωταπαντήσεων για τα στοιχεία που υπάρχουν στο VDR, καθώς επίσης όταν θα κληθούν να σχολιάσουν τις συμβάσεις αγοραπωλησίας και μετόχων.
Αλλά οι πληροφορίες λένε πως και οι τρεις δυνητικοί αγοραστές του ΑΔΜΗΕ, βλέπουν την θυγατρική της ΔΕΗ τόσο σαν βάση που θα στηρίξει τα στρατηγικά τους σχέδια για επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο μέσω νέων επενδύσεων σε διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σαν ευκαιρία να πάρουν ευρύτερες θέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενόψει της ενοποίησης της (γνωστή ως target model).
Το target model αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ενόψει του νέου τοπίου της συνένωσης των αγορών ενέργειας μέσω νέων διασυνδέσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, και οι τρεις μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ βλέπουν την ΝΑ Ευρώπη ως ευκαιρία. Η ενιαία ενεργειακή αγορά θα κάνει πιο εύκολες τις διασυνοριακές μεταφορές ηλεκτρισμού, και Γάλλοι, Ιταλοί, και Κινέζοι, "χτίζουν" από τώρα θέσεις, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα.