Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Στις 29 Φεβρουαρίου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της πως μειώνει κατά 0,5% το απαιτούμενο ποσοστό ρευστών διαθεσίμων των μεγάλων τραπεζών προς αυτή μειώνοντας το στο 17%.
Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτή η απόφαση για την παγκόσμια οικονομία;
Οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά με το ποσοστό των απαιτούμενων ρευστών διαθεσίμων από τις εμπορικές τράπεζες ασκούν νομισματική πολιτική, άλλοτε περιορίζοντας και άλλοτε αυξάνοντας την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Το ποσοστό των απαιτούμενων διαθεσίμων βρίσκεται ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια σε μηδενικά επίπεδα από τις κεντρικές τράπεζες του δυτικού κόσμου στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η πρόσφατη απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 17% (το οποίο παραμένει από τα υψηλότερα στον κόσμο) έχει σαν σκοπό να ενισχύσει την ρευστότητα του χρηματοοικονομικού της συστήματος το οποίο σύμφωνα με εκτίμησεις αναμένεται να φθάσει τα $105 δισ.
Έτσι με αυτό τον τρόπο οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζουν περισσότερο ενισχύοντας την καταναλωτική δαπάνη και διατηρώντας ή και αυξάνοντας από τα τρέχοντα επίπεδα τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσπαθεί να διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας καθώς και να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της τα οποία έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια της να διατηρήσει μία σταθερότητα στην ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.
Σε μία ανάλογη κίνηση θα μπορούσαν να προβούν και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες εάν όμως το ποσοστό των απαιτούμενων ρευστών διαθεσίμων δεν βρίσκονταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΚΤ είναι 1%, στη Ρωσία 4% και στη Βουλγαρία 10% ενώ δεν υπάρχει απαιτούμενο ποσοστό ρευστών διαθεσίμων στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σουηδία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.
Στις ΗΠΑ όσες τράπεζες είναι μέλη της FED μπορούν να διατηρούν τα απαιτούμενα διαθέσιμα είτε σε ξεχωριστό λογαριασμό είτε στην FED ενώ τα μη μέλη της μπορούν να διατηρούν τα απαιτούμενα ρευστά διαθέσιμα σε κάποιο μέλος αυτής.
Επομένως η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή και διατήρηση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας η οποία με την σειρά της μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.