Παρουσιάζει διαχρονικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι όλοι όσοι εμφανίζονται ως προασπιστές των συμφερόντων των επενδυτών, κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μόνο όταν οι τιμές των μετοχών υποχωρούν και ποτέ όταν παρατηρούνται ανοδικές εκρήξεις.
Έτσι δεν είδαμε αυτούς τους επενδυτές να κατηγορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν για παράδειγμα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είχε κινηθεί ανοδικά κατά +110%, από τις 2/11 μέχρι τις 9/12 του περασμένου έτους. Ούτε βέβαια, οι ίδιοι κύκλοι είχαν ζητήσει αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, όταν πραγματοποιούσε εκείνο το θεαματικό +26% σε μόλις μια συνεδρίαση, πριν από λίγες ημέρες, στις 16 Μαρτίου. Οι προασπιστές των επενδυτών, κατηγορούν την ΕΚ και την καλούν να δράσει, μόνον όταν εμφανίζουν ζημίες στα χαρτοφυλάκια τους, λες και ευθύνεται γι’ αυτές η ΕΚ και όχι οι λανθασμένες επιλογές τους.
Τι θα έπρεπε δηλαδή να κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Να σταματήσει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Τραπέζης Πειραιώς, επειδή κάποιοι είδαν τις προσδοκίες τους για ένα ανοδικό ράλι της μετοχής πριν από την ΑΜΚ, να διαψεύδονται; Αν συνεχιζόταν η άνοδος, θα ζητούσαν και πάλι το ίδιο, ή θα κατηγορούσαν την ΕΚ, ότι εμπλέκεται στα πόδια τους;
Κατηγορείται η ΕΚ ότι δεν έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τη διοίκηση της τράπεζας, για τους όρους της αναμενόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τι διευκρινίσεις να ζητήσει; Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ανακοινωθεί με σαφήνεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου τα θέματα είναι τα ακόλουθα:
Θέμα 1ο: Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τα άρθρα 24 παρ.1 και 27 παρ. 4 Ν. 4548/2018.
Πάνω στο θέμα αυτό οι «εκπρόσωποι των μικρομετόχων» δηλώνουν ότι επίκειται «κατάργηση δικαιώματος προτίμησης», ενώ αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει με 61%, διάφορα νομικά πρόσωπα και θεσμικοί επενδυτές με 31% και οι ιδιώτες με 8%. Γι’ αυτό και η ημερήσια διάταξη αναφέρει «δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης». Διότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.
Θέμα 2ο: Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε υφιστάμενης κοινής ονομαστικής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Εταιρείας δια της συνένωσής τους (reverse split), και, εφόσον απαιτηθεί προς τον σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους του υφιστάμενου αποθεματικού υπέρ το άρτιο.
Θέμα 3ο: Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας δια μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (όπως αυτά τα μεγέθη θα έχουν διαμορφωθεί κατόπιν των εταιρικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο Θέμα 2ο της ημερήσιας διάταξης) με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018.
Οι «εκπρόσωποι των μικρομετόχων», θεωρούν ότι οι όροι της αύξησης για τους παλαιούς μετόχους είναι επαχθέστατοι. Όπως είδαμε πριν, στο πρώτο τμήμα της ανακοίνωσης τους για το 1ο Θέμα μιλούσαν για κατάργηση του δικαιώματος, ενώ εδώ στο 2ο θέμα, αναφέρονται σε επαχθείς όρους! Όλοι όσοι όμως ασχολούμαστε επαγγελματικά με το χρηματιστήριο, γνωρίζουμε ότι τόσο το reverse split, όσο και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, γίνονται υποχρεωτικά, διότι η ονομαστική αξία της μετοχής βρίσκεται σήμερα στα 6 ευρώ, οπότε δεν μπορεί να προχωρήσει ΑΜΚ σε χαμηλότερη τιμή.
Οι καταγγέλλοντες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις ανακοινώσεις τους αναφέρονται σε «non papers» που διοχέτευσε η διοίκηση της Τραπέζης Πειραιώς στον τύπο, σε μη ενημερωμένους επενδυτές, σε «ενδεχόμενες κινήσεις» προσώπων που είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση για τους όρους της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου πριν αυτοί γίνουν γνωστοί στο κοινό και σε δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων για να εξεταστεί η «πιθανή παραπλάνηση» του επενδυτικού κοινού. Ιστορίες για αστυνομικό βίπερ μυστηρίου, δηλαδή.
Στις δε κατηγορίες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, για τη μη αναζήτηση περισσότερων διευκρινήσεων από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις της τράπεζας που είχαν γίνει τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2020, όπου τότε όχι μόνο, δεν είχε διαφανεί το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά δεν είχε καν προχωρήσει η μετατροπή των CoCos που είχε στα χέρια του το ΤΧΣ, σε μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.
Μπορεί οι «υπερασπιστές» των συμφερόντων των μικροεπενδυτών, να επιθυμούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Βρίσκονται όμως εκτός κλίματος. Η πλειονότητα των επενδυτών, βλέπει μια άλλη πραγματικότητα. Αυτήν, της λύσης του Γόρδιου Δεσμού του τραπεζικού συστήματος και της επαναφοράς των τραπεζών στον ρόλο της καρδιάς της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Και αυτήν, της ύπαρξης μιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που πραγματικά εποπτεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.