Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν αναμένουν στην κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι θα δώσει το πράσινο φως για την διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, αυτό που δεν έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση είναι ότι η Κομισιόν δεν είναι αυτή που αποφασίζει καθώς οι δανειστές της Ελλάδας είναι οι χώρες και οι φορολογούμενοι της Ε.Ε.
Μπορεί, δηλαδή, η κυβέρνηση να λάβει την πρώτη θετική είδηση για το μέλλον των συντάξεων αλλά το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου θα δώσει κατά πάσα πιθανότητα τις οριστικές λύσεις.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουν το πράσινο φως τόσο για τη μη περικοπή των συντάξεων όσο και για την πλήρη υλοποίηση του πακέτου Τσίπρα ύψους περίπου 670 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ως προ ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους.
Ταυτόχρονα η έκθεση της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα σημαντικής για την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας. Είναι οι πρώτες που θα γίνουν μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι προβλέψεις από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. για την ανάπτυξη, το χρέος, τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό, την ανεργία κατά τη μεταπρογραμματική περίοδο.
Δεν είναι δηλαδή οι επιδόσεις και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κρίνουν την τύχη των συντάξεων αλλά και οι ρυθμοί με τους οποίους θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2018 και το 2019.
Και αυτό καθώς οι δανειστές της πραγματικής οικονομίας, αυτοί δηλαδή από του οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει ακόμα χρήματα παρακολουθούν τους δείκτες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και συγκεκριμένα πως επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. ια παράδειγμα η… ανάπτυξη μέσω φόρων λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές. Αντίθετα η ανάπτυξη μέσω των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας λειτουργεί ενθαρρυντικά.
Έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα συμβαδίσουν με αυτές του προσχεδίου της ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη 2,5% την επόμενη χρονιά ή θα είναι πιο συντηρητικές καθώς και τον τρόπο που δημιουργείται η ανάπτυξη. . Πάντως, η εαρινή έκθεση της Επιτροπής, που δόθηκε τον περασμένο Μάιο στη δημοσιότητα, τοποθετούσε στο 1,9% του ΑΕΠ την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2018 και στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2019.
Στο πλαίσιο αυτό Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για την κυβέρνηση οι νέες εκτιμήσεις από την Κομισιόν για την αύξηση των επενδύσεων το 2019 (12,1% είναι η τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως επίσης και οι προβλέψεις για την ανεργία και την απασχόληση.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να αφήσει σταθερές τις προβλέψεις για τη μείωσή του αφού στο κάδρο των προοπτικών θα ενσωματωθούν και τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το ιστορικό για την κυβέρνηση Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018. Στην αμέσως προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής η εκτίμηση για το ελληνικό χρέος ήταν να μειωθεί (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από το 177,8% το 2018 στα επίπεδα του 170,3% το 2019.
Φωτογραφία intime news