Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Την Παρασκευή οριστικοποιείται το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020 και θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν την φοροελάφρυνση που θα κάνει επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική αίσθηση στα νοικοκυριά χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου, ενώ ακούει και τις εισηγήσεις των βουλευτών που θέλουν από τώρα να εφαρμοσθούν μέτρα τα οποία κοστίζουν σημαντικά και δεν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης την οποία έχουν ζητήσει βουλευτές του κόμματος να εφαρμοσθεί από τον Ιανουάριο του 2020 με στόχο με μειωθούν οι επιβαρύνσεις στα μεσαία νοικοκυριά, αντί του τέλους επιτηδεύματος το οποίο βρίσκεται επίσης στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Ένα ακόμα θέμα το οποίο φαίνεται δεν έχει επιλυθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες αφορά τη φορολογική κλίμακα. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42% και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το κόστος της νέας κλίμακας είναι υψηλό και προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος για το τι ακριβώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια που έχουν προταθεί στον κ. Μητσοτάκη είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου πέραν από τα 8.636 ευρώ κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγές που ενδεχομένως να μεταφέρουν επιβαρύνσεις και κόστη σε άλλε ομάδες φορολογούμενων.
Στα σίγουρα μέτρα θεωρούνται η η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ωστόσο, το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Επίσης, για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%. Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα. Επίσης, φαίνεται να προκρίνονται μέτρα που έχουν μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό όπως:
1. Η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.
2. Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
3. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.
4. Η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.
Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα εκτός από τη διατήρηση τουλάχιστον του αφορολόγητου ορίου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για όσους έχουν παιδιά, την προσαύξηση του κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα, και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ, από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.