Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τα πρώτα δείγματα γραφής – σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο - από τη νέα κυβέρνηση και κυρίως τις προγραμματικές δηλώσεις περιμένει πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ώστε να οριοθετήσει την από και πέρα πορεία της, με βάση τα νέα δεδομένα.
Πλέον η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο όπου θα πρέπει να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες, να βρει τις νέες ισορροπίες και να αναζητήσει τα νέα «στοιχήματα».
Από την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιουλίου η (νέα) Βουλή μπαίνει σε... τροχιά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα είναι αντάξιες των προσδοκιών που ήδη έχει καλλιεργήσει όλη η αγορά.
Φαίνεται πως θα υπάρξουν άμεσα νομοσχέδια για την ΔΕΗ, το Ελληνικό και την φορολογία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγονται αυτά για την επίδραση που θα έχουν στη χρηματιστηριακή αγορά.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Πάντως, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το «πνεύμα» που αυτή αποπνέει έχει κάνει εξαιρετική εντύπωση σε όλους τους αντικειμενικούς παρατηρητές και αναλυτές, εγχώριους και ξένους. Ίσως δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι πρόκειται για την καλύτερα προετοιμασμένη κυβέρνηση των τελευταίων πολλών ετών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ταχύτητα που θα διαφανεί έργο.
Οι προσδοκίες ήδη ήταν μεγάλες, κάτι που είχε ωθήσει στο πρότερο ιλιγγιώδες ράλι της αγοράς, καθώς πρόκειται για την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τη 10ετία της κρίσης, ενώ και το «μωσαϊκό» της κοινωνίας που καλείται να εργαστεί είναι ίσως πιο ώριμο από ποτέ ώστε να δεχτεί και να επικροτήσει τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο των επενδύσεων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Αυξημένες προσδοκίες καλλιεργούνται και μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής σύνθεσης και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ξένοι οίκοι εκφράστηκαν με άκρως κολακευτικά λόγια για την ισχυρή συμμετοχή τεχνοκρατών και managers που είναι δοκιμασμένοι σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, όσο και σε υψηλόβαθμες θέσεις σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς φορείς.
Σε μεταβατικό στάδιο η αγορά
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε τη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο με κέρδη που έχουν να καταγραφούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια, εύλογα μετά τις εκλογές βρέθηκε σε φάση επαναξιολόγησης δεδομένων
Μετά το ισχυρό ράλι του πρώτου εξαμήνου αλλά και την ακόμη πιο ισχυρή κίνηση προεξόφλησης στις έξι εβδομάδες μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που έδωσαν κέρδη 22% στο Γ.Δ., άνω του 40% στις τράπεζες και έως 85% σε επιμέρους μετοχές, ήταν εύλογο να έρθει η διόρθωση, με την αγορά όμως να κρατάει τις κομβικές ζώνες και επ'' ουδενί να μη θέτει σε κίνδυνο το momentum.
Η αγορά έδειξε ότι είχε προεξοφλήσει την επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά της Ν.Δ. οπότε βρήκε την ευκαιρία για σημαντικές ρευστοποιήσεις, αφομοίωση κεκτημένων αλλά και κατά κάποιο τρόπο επανεκτίμησης της κατάστασης κάτω από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Πάντως, όπως τονίζουν αναλυτές, η πτώση αυτού του 5ημέρου πρωτίστως οφείλεται στους... κερδοσκοπικούς κωδικούς και στο «γρήγορο» χρήμα που εισέρρευσε στην αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις προ των εκλογών, καθώς πολλοί «έχτισαν» στην προσδοκία νέας ανόδου μετεκλογικά, αγοράζοντας μάλιστα και με «αέρα».
Η αγορά ως γνωστόν έχει τους δικούς της «νόμους» και κανόνες, οπότε Δευτέρα και Τρίτη έγινε μνημειώδες άδειασμα, σε βαθμό που πανικόβαλε αρκετούς, οι οποίοι αναφανδόν άλλαζαν θέσεις...
Η αγορά «βούτηξε» έως το χαμηλό των 838,32 μονάδων που ήταν το χαμηλό της Τετάρτης αλλά και το χαμηλό εβδομάδας και κατόπιν αντέδρασε, ενώ κράτησε με σχετική ευκολία την ευρύτερη ζώνη των 840 – 850 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 4,06% την εβδομάδα, ο FTSE 25 περί 5,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε – όπως ήταν φυσικό – στη διόρθωση, χάνοντας λίγο πάνω από το 12%, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται στα 81,8 εκατ. ευρώ.
Beta AXE: «Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει χαλάσει»
Την άποψη ότι παρά τη διόρθωση αυτής της εβδομάδας «η αγορά δεν έχασε την φρεσκάδα της, ενώ η πτώση αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο “γρήγορο χρήμα” και έχει ισχυρό αποτύπωμα από το εγχώριους επενδυτές λιανικής με πολύ μικρότερη συμμετοχή από θεσμικούς», εκφράζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.
Ο αναλυτής θυμίζει πως «στις 17 Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί αρμόδιου για τα δημοσιονομικά θέματα όπου θα συζητηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εξοικονομήσεων που θα προταθούν από την Ελληνική πλευρά. Από την στάση των Ευρωπαίων θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εφαρμογής των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η εικόνα των διαγραμμάτων είναι πλέον αισθητά αποφορτισμένη από το πολύμηνο ράλι φθάνοντας στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών, ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως ανάχωμα στην πίεση της προσφοράς.
Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει χαλάσει, αντιθέτως με τους δείκτες απαλλαγμένους από το πληθωριστικό βάρος της επίμονης ανόδου, υπάρχουν εκ νέου προϋποθέσεις για να δοκιμαστεί το επίπεδο των πρόσφατων υψηλών στο άμεσο μέλλον.
Ενδεχομένως αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα της ανόδου καθώς πλέον σε κάθε σκαλοπάτι τιμών (875 και 890 μονάδες) θα υπάρξουν πρόθυμοι πωλητές που έχουν εγκλωβιστεί από την γρήγορη κίνηση της περασμένης Τρίτης.
Ειδικά το επίπεδο των 875 μονάδων, όπου η Αγορά ξεκίνησε την συνεδρίαση με καθοδικό κενό, ενδέχεται να είναι το βασικότερο σημείο αντίστασης στην πορεία προς τις 900 μονάδες, άρα και η συσσώρευση δυνάμεων πριν την νέα διαφυγή διεκδικεί καλές πιθανότητες ως επικρατέστερο σενάριο την ερχόμενη εβδομάδα».
Φωτογραφία intime news