Τoν Σεπτέμβριο υπογράφεται η Σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank) και Υπουργείου Οικονομικών για τη συγχρηματοδότηση, με 5 δισ. ευρώ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν περιληφθεί στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Θα είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφεται στην ΕΕ με την ΕΤΕπ και κράτος μέλος. Το 40% με 50% της επένδυσης θα καλύπτεται με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο με χρηματοδότηση από ΕΤΕπ.
Yπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομικών και η ΕΤΕπ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διαχείριση έως 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια συνολικής αξίας 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, (Σχεδίου Ελλάδα 2.0).
Ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και με τον Αλέν Γκοντάρ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων του ομίλου της ΕΤΕπ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής τους στην Αθήνα, εξήρε το ρόλο της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, το οποίο αποτελεί ιστορικά υψηλό ποσό για τα δεδομένα της Τράπεζας. Μάλιστα το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με τις χρηματοδοτήσεις του 2019, και αντιπροσωπεύει περίπου το 2,55% του ΑΕΠ της χώρας.
Συμπληρώνοντας ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι το 2020 η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ έφθασε τα 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αναλογικά με το ΑΕΠ της Ελλάδος αποτελεί την Τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή της Τράπεζας.
Υπογράμμισε, δε, τη συνεισφορά της ΕΤΕπ στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας, καθώς το 45% των προγραμμάτων που χρηματοδότησε πέρυσι αφορούν επενδύσεις που συνδέονται με το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Επιπροσθέτως η ΕΤΕπ χρηματοδότησε με 1,2 δισ. ευρώ επενδυτικά προγράμματα στο χώρο της ενέργειας.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θα πρέπει η ΕΤΕπ να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, προκειμένου ορισμένα έργα ψηλής προτεραιότητας στην Ελλάδα όπως αυτά στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της οδικής ασφάλειας, να μπορέσουν να ολοκληρωθούν.