Νέο μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι κάνει πλήρη στροφή προς ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, έστειλε σήμερα η Τουρκία, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (CBRT) προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, στο 17%, με στόχο να ρίξει τον πληθωρισμό. Στον απόηχο της απόφασης η τουρκική λίρα συνεχίζει το ράλι που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, με την ισοτιμία της με το δολάριο να υποχωρεί κοντά στο επίπεδο των 7,50 λιρών όταν στις 6 Νοεμβρίου είχε γράψει ιστορικό υψηλό στις 8,58 λίρες.
Η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη. Σε δημοσκόπηση του Reuters το σύνολο των αναλυτών προέβλεπε αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση μεταξύ 150 και 200 μονάδων βάσης. Στην ανακοίνωση που συνόδευσε την απόφαση, η CBRT ξεκαθαρίζει ότι στην αύξηση των επιτοκίων στο 17% οδήγησε η άνοδος που καταγράφηκε στον πληθωρισμό τον Νοέμβριο στο 14%, από 11,9% τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά ο Ερντογάν τάσσεται κατά των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να καταπολεμηθεί με χαμηλά επιτόκια και άκρατη ανάπτυξη. Μετά την «καρατόμηση» του διοικητή της CBRT τον περασμένο μήνα και την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, οι πιέσεις προς το τουρκικό νόμισμα έχουν αποκλιμακωθεί και πλέον αναλυτές όπως η Goldman Sachs βλέπουν ακόμη καλύτερες ημέρες τους προσεχείς μήνες με την ισοτιμία να προβλέπεται να υποχωρήσει έως και τις 7,27 λίρες.
Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μ.β. και η αύξηση του Νοεμβρίου κατά 475 μ.β. αποτελούν τα… διαπιστευτήρια του Νατσί Αγμπάλ, του πρώην υπουργού Οικονομικών του Ερντογάν που ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας και ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την επενδυτική κοινότητα.
Παρ’ όλα αυτά, η Capital Economics προειδοποιεί ότι η εκρηκτική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας θα πάρει αντίστροφη τροχιά καθώς η χώρα αναμένεται να μπει σε πλήρες lockdown από τις αρχές του 2021. Επίσης, αναλυτές τονίζουν ότι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων αγορών-Τουρκίας θα πάρει χρόνο καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν αν ο Ερντογάν θα υιοθετήσει συνολικά μία πιο ήπια και συντηρητική προσέγγιση τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική του πολιτική.