Οι τράπεζες σχεδιάζουν «κούρεμα» της προμήθειας που χρεώνουν για τις «μικρές» συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά με τη χρήση POS, το δε κούρεμα εξετάζεται μετά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, με την υποχρεωτική εγκατάσταση των συσκευών σε ακόμα 35 κλάδους λιανικής μεταξύ των οποίων τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και οι λαϊκές αγορές.
Τα παραπάνω αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με την οποία, οι πιέσεις που ασκούνται εδώ και καιρό από ορισμένους κλάδους, με πρώτους τους περιπτερούχους. Το γενικότερο ζήτημα των προμηθειών έθεσε μετ’ επιτάσεως στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και φαίνεται να απέσπασε προ ημερών τη δέσμευση ότι θα επανεξετασθούν τα περιθώρια μειώσεων των χρεώσεων στη χρήση POS για συναλλαγές μικρής σχετικά αξίας, με τις ανακοινώσεις μάλιστα να αναμένονται εντός Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο που καταρτίζουν οι τράπεζες, προβλέπει «κούρεμα» των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Δηλαδή η προμήθεια στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, πρόκειται να περιοριστεί στο 0,10% (από 0,20%).
Ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρισμα στις τελικές χρεώσεις χρήσης POS θα πρέπει να πράξουν ανάλογα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην «αλυσίδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS (τις 35 διαφορετικές εταιρείες οι οποίες τρέχουν τώρα να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους). Με αποτέλεσμα, η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.
Υπενθυμίζεται ότι περίπτερα και ψιλικατζίδικα έχουν περιθώριο να εγκαταστήσουν τα POS, τα οποία ήδη θα πρέπει να έχουν παραγγείλει (μέχρι χθες) έως το τέλος Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα απειλούνται από την 1η Απριλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ.