Τρόπους διευκόλυνσης των τραπεζών ώστε να μπορούν να δανείζονται μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων που η ίδια κατέχει αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η αποτροπή ενός ενδεχόμενου "παγώματος" της διατραπεζικής αγοράς βραχυπρόθεσμων δανείων, μεγέθους 5,5 τρισ. ευρώ, που στηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Ειδικότερα, η EKT έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα, αξίας μεγαλύτερης του 1 τρισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, διακρατώντας το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό, έχει αφαιρέσει το βασικό στοιχείο των συμφωνιών πώλησης και επαναγοράς τίτλων, γνωστών ως ρέπος, όπου οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους έναντι ενεχύρων, κυρίως κρατικών ομολόγων με υψηλό αξιόχρεο, όπως των γερμανικών.
Τα ρέπος χρησιμοποιούνται από επενδυτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση των συναλλαγών τους και θεωρούνται από την ΕΚΤ ως βασικό μέσο για τη μετάδοση της πολιτικής νομισματικής στήριξης στην οικονομία. Ένα πάγωμα των ρέπος ενέχει τον κίνδυνο μερικής άρσης της νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ, καθώς θα εμποδίζεται ο διατραπεζικός δανεισμός και θα αφήνονται οι αγορές ομολόγων εκτεθειμένες σε μεγάλες πωλήσεις.
Για να αποφύγει τον κίνδυνο αυτό, η ΕΚΤ θέλει να κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να δανείζονται τα ομόλογα που έχει αγοράσει, ώστε να μπορούν αυτά να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για δάνεια με τη μορφή ρέπος, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Στις πιθανές αλλαγές περιλαμβάνονται η μείωση των επιβαρύνσεων για τις εταιρείες, οι οποίες δεν επιστρέφουν έγκαιρα τα ομόλογα που δανείσθηκαν, η αποδοχή νέου τύπου ενεχύρων και η επέκταση της διάρκειας των δανείων. «Εάν η ρευστότητα στεγνώσει, θα υπάρχουν περισσότερες αποτυχίες και οι τράπεζες θα είναι πιο επιφυλακτικές να είναι στην αγορά», δήλωσε μία από τις πηγές.
Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, όταν οι αξιωματούχοι της θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων και πέραν του Μαρτίου και θα διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να βρίσκουν επαρκή ομόλογα γα αγορά από την ΕΚΤ. Η όποια απόφαση για τον δανεισμό ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις άλλες αλλαγές που θα κάνει η ΕΚΤ στο πρόγραμμά της αγορών τίτλων και είναι πιθανόν να μην οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ