Η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Για κάθε συνταξιούχο αναλογούν λιγότεροι από 2 εργαζομένους. Οι γεννήσεις μειώνονται και το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει. Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και η συμπληρωματική σύνταξη που εγγυώνται μεγαλύτερες συντάξεις. Αυτά δήλωσαν μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ και της Eurolife και ο Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης στο συνέδριο του Economist.
Ο υφυπουργός τόνισε πως οι γεννήσεις στη χώρα μας μειώνονται, καθώς σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν λιγότερο από 2 εργαζομένους, ενώ το εργατικό δυναμικό βαίνει συρρικνούμενο καθώς στο μέλλον δεν πρόκειται κάθε γυναίκα σε παραγωγική ηλικία να γεννά πάνω από 1,6 παιδιά. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής και όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός μειώνεται και γερνά.
Όπως τόνισε ο Π.Τσακλόγλου, η αντιστροφή της πυραμίδας θα είναι πλήρης και υπάρχουν χώρες που το έχουν αντιληφθεί αυτό και έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού τους συστήματος, όπως η Φιλανδία, η Σουηδία και η Δανία.
Η λύση είναι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και η συμπληρωματική σύνταξη που οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις και μειώνει τους κινδύνους για το σύστημα. Μέσω αυτού του συστήματος οι συνταξιούχοι θα απολαμβάνουν τρεις συντάξεις. Την κεφαλαιοποιητική, την εθνική και τη συμπληρωματική σύνταξη. Αυτό άλλωστε προβλέπει και η καινοτόμα μεταρρύθμιση που έχει προωθήσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Μια μεταρρύθμιση που εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος και καταπολεμά τη φτώχεια των ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν το επίπεδο ζωής συγκριτικά με όταν ήταν εργαζόμενοι.
Από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ και της Eurolife αναγνώρισε πως το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που περιλαμβάνεται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμη. Οι Έλληνες δαπανούν διπλάσια χρήματα στην υγεία, δεν έχουν αποταμιεύσεις. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Ο μέσος πολίτης χώρας του ΟΑΣΑ όταν συνταξιοδοτείται έχει αποταμιεύσει μισθούς έξι μηνών.
Αντίστοιχα, ο μέσος Έλληνας συνταξιούχους έχει αποταμιεύσει μόλις 3 ημέρες μηνιαίου μισθού. Τα παραπάνω αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και σύνταξης, καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι απολαβές των συνταξιούχων και καταπολεμιέται η φτώχεια των ηλικιωμένων που συνεχώς αυξάνεται.
Ο Α. Σαρρηγεωργίου επεσήμανε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στη νέα γενιά προκειμένου να διασφαλίσει από νεαρή ηλικία τη σύνταξή της και να αποταμιεύει χρήματα. Τέλος, υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας όπως γίνεται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου.