Αλλαγή στη σύνθεσης των φόρων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα από κοινωνία ενθάρρυνσης της εργασίας σε κοινωνία προστασίας των συντάξεων, βλέπει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρακτικά η έκθεση που ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας περιγράφει μια δημοσιονομική «βόμβα», η οποία αν δεν απασφαλιστεί με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, έγκαιρα, απειλεί μακροπρόθεσμα την οικονομία.
Ειδικότερα όπως τονίζεται στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ «η γήρανση του πληθυσμού κατ' ανάγκην συνεπάγεται αλλαγή της σύνθεσης των φόρων, καθώς μεταβάλλει το είδος της φορολογικής βάσης, με μετατόπιση από τη φορολόγηση των εισοδημάτων από εργασία, στη φορολόγηση του πλούτου από συσσώρευση αποταμιεύσεων και περιουσιακών στοιχείων και στη φορολόγηση της κατανάλωσης».
Και αν η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή, υφίστανται παράγοντες που ήδη από το 2019 μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται ότι η ακύρωση των προνομοθετημένων περικοπών συντάξεων για το 2019 παρότι μεν δεν απειλεί την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συνεπάγεται εμπροσθοβαρές δημοσιονομικό κόστος ενώ η ακύρωση του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040, με αποτέλεσμα να επιδρά επιβαρυντικά στις αναλύσεις βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Επιπλέον σύμφωνα με την έκθεση το ενδεχόμενο αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα πιθανόν με αναδρομική ισχύ αυξάνει τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τον κίνδυνο «η χώρα να μετατραπεί από κοινωνία ενθάρρυνσης της εργασίας σε κοινωνία προστασίας των συντάξεων».