Τις πέντε πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν στους επόμενους μήνες ιδιαίτερα σημαντικές τομές για τη δομή του ελληνικού τραπεζικού τομέα και την αναδιάταξη των εγχώριων τραπεζών, τονίζει η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016, εκτιμώντας παράλληλα, ότι το όφελος στα αποτελέσματα των τραπεζών από την επαναφορά του waiver και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE θα διαμορφωθεί περί τα 400-500 εκατ. ευρώ.
Η ΤτΕ επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας, µε αποτέλεσµα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθµού ανάπτυξης ακόµη και σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα.
Ειδικότερα, είναι αναγκαίο, σύμφωνα με την ΤτΕ, να υλοποιηθούν σύντοµα:
• Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούµενων ή µη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθµός των συµµετεχόντων και να εµπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων.
• Η αναµόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισµού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσµατικής και διαφανούς ρύθµισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού ?ηµοσίου.
• Η βελτίωση των υποδοµών της δικαιοσύνης και της εξειδικευµένης τεχνογνωσίας των δικαστών.
• Η επίλυση χρόνιων ζητηµάτων που σχετίζονται µε τη φορολογική µεταχείριση διαγραφών και σχηµατισµού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.
• Η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των µετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίνεται στις δεσµεύσεις της, ιδίως όσον αφορά την τρο- ποποίηση του Κώδικα ?εοντολογίας και την εφαρµογή πλαισίου στοχοθέτησης και παρα- κολούθησης της στρατηγικής διαχείρισης µη εξυπηρετούµενων δανείων από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα όµως, απαιτείται µια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των µη εξυπηρετούµενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών µέσω µεγαλύτερης έµφασης σε µακροχρόνιες ρυθµίσεις, συντονισµένη αντιµετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έµφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιµων επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιµη η επίτευξη των στόχων της ταχείας µείωσης του µεγάλου όγκου των µη εξυπηρετούµενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι οποίοι θα συµφωνηθούν από κοινού µε την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ στο αµέσως προσεχές διάστηµα.
Η αντιµετώπιση του υψηλού αποθέµατος µη εξυπηρετούµενων δανείων όχι µόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα µπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναµικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, συµβάλλοντας µε αυτό τον τρόπο στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονοµίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εµπορεύσιµων αγαθών και υπηρεσιών, µε αποτέλεσµα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθµού ανάπτυξης ακόµη και σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα. Η υλοποίηση των δράσεων που περιγράφηκαν παραπάνω σε συνδυασµό µε την ανάσχεση της ύφεσης και τη σταδιακή ανάκαµψη της οικονοµίας θα έχουν ως αποτέλεσµα αρχικά τη σταθεροποίηση του λόγου µη εξυπηρετούµενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και στη συνέχεια την αποκλιµάκωσή του, µε θετική επίδραση στο σύνολο της οικονοµίας.
Αυστηρό το πλαίσιο της αγοράς «κόκκινων» δανείων
Αναφορικά µε τη δευτερογενή αγορά απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδος δηµιούργησε αυστηρό ρυθµιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιριών διαχείρισης και µεταβίβασης απαιτήσεων από µη εξυπηρετούµενα δάνεια. Οι εταιρείες που θα επιλέξουν να δραστηριο- ποιηθούν στην αγορά αυτή θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την προ- στασία των πιστούχων (νοικοκυριών και επι- χειρήσεων) και θα πρέπει να συµµορφώνονται µε τα προβλεπόµενα από τον Κώδικα ?εοντολογίας.
Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στη σύσταση Γραφείου Συντονισµού για την παρακολούθηση της προόδου του σχεδιασµού και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων δανείων. Η Τράπεζα επίσης συµµετέχει στη διαµόρφωση συντονιστικού µηχανισµού για την αντιµετώπιση των οφειλετών µε µεγάλα χρέη ταυτόχρονα προς το ?ηµόσιο και προς τις τράπεζες, από κοινού µε τα αρµόδια Υπουργεία και τη Γενική Γραµµατεία ?ηµοσίων Εσόδων, ενώ ολοκλήρωσε και τις διαδικασίες για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών υπό εκκαθάριση σε ενιαίο εκκαθαριστή/διαχειριστή.