Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, υπογραμμίζοντας πως «η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς και η διατήρηση των στόχων του προγράμματος, ξεκλειδώνουν τις διαδικασίες».
«Η απόφαση του κολεγίου των επιτρόπων για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Και προσθέτει ότι «τώρα, το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές, για να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα».
Στη συνέντευξή του ο Β. Dombrovskis επισημαίνει, πως για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «χρειαζόμαστε δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη».
Ερωτηθείς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Dombrovskis τονίζει ότι συνεπάγεται πως το πρόγραμμα είναι εντός στόχων και στο σκέλος της ανάπτυξης και έτσι, είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης.
Οι παραπάνω λόγοι συντελούν στην άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τονίζει, πως η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι δημοσιονομικό πλεόνασμα και οι προβλέψεις μας λένε ότι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και πλεόνασμα 0,6% το 2018.
Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, απαντά: «Κανονικά στο τέλος του προγράμματος το 2018, όμως οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τις απαραίτητες προετοιμασίες. «Πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για την επιστροφή της Ελλάδας» δηλώνει ο Β. Dombrovskis.
Για το χρέος και τις αποφάσεις του Eurogroup τόνισε, ότι τα μέτρα θα συζητηθούν στο τέλος του προγράμματος. «Σίγουρα θα επικαιροποιήσουμε την έκθεση βιωσιμότητας (DSA)» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αναφερθείς στην υπεραπόδοση του ελληνικού προγράμματος σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, λέει: «Το 2016 υπήρξε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, έτσι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν επικαιροποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους».
Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την πεποίθηση ότι θα αναγνωριστεί και από το ΔΝΤ, το οποίο συμφωνεί με το conditionality του προγράμματος, ότι οι στόχοι θα πιαστούν και θα υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία: SOOC)