Την επόμενη εβδομάδα, με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, θα προστεθούν ακόμη 2 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Όμως αυτή, δεν θα είναι και η τελευταία αλλαγή καθώς ο δρόμος θα είναι ακόμη μακρύς.
Τον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση θα στείλει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκεί θα ενσωματώσει τις νέες της εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο στόχος του ρυθμού ανάπτυξης θα μειωθεί πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στην περιοχή του 3%, ότι ο πήχης του πληθωρισμού –πάντοτε σε μέσο επίπεδο για ολόκληρη τη χρονιά- θα ανέβει στο 5% έως και 7% ενώ στο πρωτογενές έλλειμμα θα προστεθεί –σε αυτή τη φάση- τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ήτοι 0,5% του ΑΕΠ αν και είναι ορατό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αύξησης της διάρκειας του πολέμου, να οδηγηθούμε και σε πολύ χειρότερο ΑΕΠ και σε πολύ μεγαλύτερα πρωτογενή ελλείμματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κινηθεί συντηρητικά όσον αφορά στα μέτρα στήριξης και αυτό θα φανεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς παραμένει πρωταρχικός στόχος η συγκράτηση των ελλειμμάτων και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που θα προστεθούν από την επόμενη εβδομάδα στο σκέλος των δημοσίων δαπανών, προορίζονται για να λύσουν μια σειρά από χρηματοδοτικά προβλήματα με τα οποία έχει ήδη έρθει αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο. Καταρχήν έπρεπε να βρεθούν οι πιστώσεις για να καλυφθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα όπως η «επιταγή ακρίβειας», η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και η χορήγηση της κάρτας καύσιμων. Και τα τρία αυτά μέτρα, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ύστερα, προέκυψε τεράστιο πρόβλημα με το αυξημένο ενεργειακό κόστος των φορέων της γενικής κυβέρνησης που επίσης «χτυπά» στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο στρατός χρειάζεται περισσότερα για καύσιμα, οι δήμοι για φωτισμούς δρόμων ή τη θέρμανση των σχολείων, και τα νοσοκομεία για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανσή τους. Μόνο για τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των δήμων, είναι ζήτημα αν θα φτάσουν φέτος τα επιπλέον 500-600 εκατ. ευρώ που αναμένεται να διατεθούν.
Τι θα μείνει από τα δύο δισ. ευρώ ως υπόλοιπο; Εκτιμάται ένα ποσό της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επόμενων μέτρων στήριξης. Ποια θα είναι αυτά; Ήδη «κλείδωσε» η παράταση του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για δύο μήνες ενώ είναι πολύ πιθανό ότι θα παραταθούν και τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα.
Στο ερώτημα αν θα υπάρξει και δεύτερη τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού η απάντηση προς το παρόν είναι «μάλλον». Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου. Και όπως έλεγε και χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αν ο πόλεμος κρατήσει και μετά τον Μάιο, θα μιλάμε πλέον για εντελώς διαφορετικό σκηνικό.