Η πτώση των εσόδων, η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από το Φθινόπωρο, τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω συρρίκνωση των εισπράξεων όχι μόνο φέρνουν πιο κοντά το δυσμενέστερο σενάριο της κυβέρνησης για ύφεση 7,8% αλλά ενδεχομένως το βάθος της, να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Από την Κομισιόν συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι τάξης του 9% ενώ η σκληρή της ΕΚΤ βλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση που ενδεχομένως να αγγίξει το 10%.
Όπως φαίνεται τα ήπια σενάρια έχουν ήδη ξεπερασθεί καθώς είχαν ως βασική παράμετρο μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα. Ωστόσο, αντί της κανονικότητας είμαστε πιο κοντά στην στην αναζωπύρωση του κορονοϊού, με τις συνέπειες της πανδημίας να αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια και η ανάκαμψη της οικονομίας βραδύτερη. Σε αυτή την περίπτωση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ αντίθετα εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021.
Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δείχνουν «τρύπα» 9,36 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη μείωση του ΦΠΑ και της κατανάλωσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι συγκριτικά με το εξάμηνο του έτους η «τρύπα» έχει ανοίξει σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον το οικονομικό επιτελείο δεν βλέπει το Φθινόπωρο τα πράγματα να καλυτερεύουν όπως αρχικώς θεωρούσαν. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης σε δήλωση του επεσήμανε ότι η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει νέες ασκήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν το βάθος της ύφεσης λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αν και προς το παρόν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αρχική τους εκτίμηση ωστόσο, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δυσμενέστερα σενάρια καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα περιοριστικά μέτρα με ισχυρό το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα να ληφθούν και νέα προληπτικά μέτρα.
Στο μέτωπο του τουρισμού οι ενδείξεις όλες ότι οι φετινές εισπράξεις θα κινηθούν σε χαμηλότερα από τα 4 δισ. ευρώ που αρχικώς είχαν εκτιμηθεί ενδεχομένως στα 3 δισ. ευρώ όταν τα προηγούμενα χρόνια έφθαναν στα 18 δισ. ευρώ.
Ήδη στα κρατικά έσοδα αποτυπώνεται η διάψευση των προσδοκιών για καλύτερες ημέρες στον τουρισμό και είναι εξαιρετικά πιθανόν η κατάσταση να αποτυπωθεί και στον τρέχοντα μήνα. Την ίδια στιγμή στην εστίαση στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται πτώση του τζίρου κατά 70%, στο λιανεμπόριο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βουτιά 40%. Το δεύτερο κύμα που πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το διεθνές περιβάλλον επαναφέροντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις αγαθών διογκώνοντας τα προβλήματα κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις.