Οι σκληρές αποφάσεις, λαμβάνονται στην αρχή της κυβερνητικής θητείας. Κανόνας απαράβατος στην πολιτική τον οποίο εφαρμόζει πιστά και η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν ότι το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων θα προκαλέσει και δυσαρέσκεια.
Όμως είναι ξεκάθαρη η πολιτική επιλογή να σταλεί μήνυμα στήριξης σε αυτούς που παραμένουν συνεπείς, αλλά απογοητεύονται καθημερινά βλέποντας ότι «τίποτα δεν αλλάζει και όλα μένουν ίδια».
Μια σειρά από μέτρα -ειδικά στο οικονομικό πεδίο- ενεργοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα για να σταλεί μήνυμα στήριξης στους «νοικοκυραίους της χώρας». Και σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια σιωπηρή πλειοψηφία στην κοινωνία.
Το νομοσχέδιο για τον φόρο των αυτοαπασχολούμενων ήταν ένα δείγμα γραφής. Όσοι μέχρι σήμερα δήλωναν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς το 2024 θα πληρώσουν 874 εκατ. ευρώ επιπλέον στο κράτος ή περίπου 1.444 ευρώ επιπλέον ο καθένας.
Πού θα πάνε αυτά τα λεφτά; Τα 268 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες 138.000 επαγγελματιών οι οποίοι εμφανίζονται πιο συνεπείς και δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τον κατώτατο μισθό. Πρόκειται για προσπάθεια αναδιανομής φόρου υπέρ των συνεπών από τους φοροφυγάδες. Με το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο, θα υπάρξει και δεύτερη αναδιανομή.
Οι φοροφυγάδες θα χάσουν επιδόματα 100 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν και πάλι στις τσέπες των νομοταγών, οι οποίοι θα δουν αύξηση στα δικά τους επιδόματα κατά 100 εκατ. ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό; Οι φοροφυγάδες θα βρεθούν εκτός επιδομάτων καθώς θα εμφανιστούν να μην πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο του επιδόματος και οι νομοταγείς θα πάρουν αύξηση στο δικό τους επίδομα.
Τη σκυτάλη παραλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα κινηθεί και αυτό στην ίδια λογική. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», αλλά και της ρευματοκλοπής, αποσκοπεί στο να περιοριστεί η ζημιά των εταιρειών από αυτά τα δύο φαινόμενα παραβατικότητας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για φθηνότερα τιμολόγια.
Είναι κοινό μυστικό ότι τη ζημιά από το κλεμμένο ρεύμα ή τους απλήρωτους λογαριασμούς, οι εταιρείες το μετακυλίουν στην τιμή της κιλοβατώρας, κάτι που σημαίνει ότι το πληρώνουν και οι συνεπείς ή για την ακρίβεια κυρίως οι συνεπείς. Παράδειγμα, και από τη δραστηριότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν βρίσκεται κανείς στο απυρόβλητο. Γι’ αυτό και αναμένεται πολύ σύντομα ότι θα ανακοινωθεί νέα επιβολή αυστηρών προστίμων στις πολυεθνικές. Δεν είναι το πρόστιμο αυτό που θα κάνει τη διαφορά, αλλά και η δημοσίευση ονομάτων.
Αυτό ενοχλεί περισσότερο τις εταιρείες γι’ αυτό και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του φαινομένου προϊόντα να πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα απ' ό,τι στο εξωτερικό.
Ο νομοταγής μπορεί να καταγγείλει τη φοροδιαφυγή από τον καναπέ του ή να πάρει και bonus έως 3000 ευρώ αν συμβάλλει στον εντοπισμό ταμειακής μαϊμού με τη χρήση του e-apodeixei.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δει να «σεντράρονται» influencers που θησαυρίζουν χωρίς να πληρώνουν φόρο, αλλά και να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν θα εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια, δεν θα εγκαθιστούν POS ή δεν θα λειτουργούν σύννομα τις ταμειακές τους μηχανές. Το σχέδιο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη…