Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου θα αποφασισθούν οι στόχοι για τους προϋπολογισμούς του 2021, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει την άρση της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και στόχος όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι αυτό να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.
Η υγειονομική κρίση είναι γνωστό σε όλους ότι θα επηρεάσει τα δημοσιονομικά μεγέθη του επόμενου έτους καθώς έχει αυξηθεί η ανεργία στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα των προϋπολογισμών συρρικνώνονται και κατ’ επέκταση και η κατανάλωση. Ζημιές θα γράψουν και οι επιχειρήσεις που το επόμενο έτος θα πληρώσουν χαμηλότερους φόρους όπως επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένοι με ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και στη χειρότερη περίπτωση 1,5% του ΑΕΠ για το 2021.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι δαπάνες, και ποιες θα συνεχίσουν να εξαιρούνται το επόμενο έτος καθώς θα συνεχισθούν οι ανάγκες για στήριξη τόσο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων όσο και του κλάδου της υγείας. Ένα εξαιρεθούν σημαντικά ποσά η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ευκολότερη.
Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις της κυβέρνησης θα φανούν εν μέρει τις επόμενες μέρες με την εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 που θα σταλεί σε υπουργεία και φορείς και γενικής κυβέρνησης, όπου βασική οδηγία θα είναι η συγκράτηση των δαπανών με την καθιέρωση αυστηρού ανώτατου ορίου. Όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείο έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για την ενίσχυση των εσόδων έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η βόμβα των αποκλίσεων λόγω πανδημίας. Επίσης, όλες οι δαπάνες θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για νέα φοροελαφρύνσεις τις οποίες θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 5,1% τον επόμενο χρόνο. Τα πράγματα πάντως ενδεχομένως να κυλήσουν ομαλότερα και εν τέλει η ύφεση της οικονομίας να περιορισθεί στο 5% ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα φθάσει στο 8%, με τις απώλειες να φθάνουν τα 16 -17 δισ. ευρώ.
Αυτό συνεπάγεται ότι σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ θα κατρακυλήσει στα 172 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 188 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 3% και στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να κλείσει με έλλειμμα 1,9%. Εφόσον επιτευχθεί το θετικό σενάριο «μπαίνουν οι βάσεις για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι το ταμείο ανάκαμψης θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία το 2021 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 5,1% με ταυτόχρονη μείωση των φόρων και των εισφορών.