Ο όμιλος διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo! ανακοίνωσε σήμερα ότι 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών κλάπηκαν από το δίκτυό του στα τέλη του 2014, από μια ομάδα χάκερ που "συνδέεται με κάποιο κράτος".
Στα δεδομένα που κλάπηκαν ενδέχεται να περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης, ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης, όχι όμως και ευάλωτοι κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς, ανέφερε η εταιρεία.
Ο όμιλος πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για το θέμα αυτό.
Από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι οι χάκερ παραμένουν εντός του δικτύου της εταιρείας σήμερα.
Δεν είναι σαφές το πώς η αποκάλυψη αυτή μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο του Yahoo! να πουλήσει την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες υπηρεσίες της στη Verizon Communications Inc. Η εταιρεία αυτή ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τη δικτυοπαραβίαση τις τελευταίες δύο ημέρες και θα εκτιμήσει την κατάσταση όσο θα συνεχίζεται η έρευνα. "Μέχρι τότε, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω" ανέφερε.
Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι η Yahoo δήλωσε ότι διερευνούσε υπόθεση παραβίασης δεδομένων, κατά την οποία χάκερ υποστήριξαν ότι έχουν πρόσβαση σε 200 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών και ότι πωλούν δεδομένα τους online. «Είναι τόσο κακό όσο ακούγεται», σχολίασε μια πηγή, «και πραγματικά ακόμα χειρότερα»
Η ανακοίνωση, που αναμένεται να βγει αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην πώληση των βασικών δραστηριοτήτων της Yahoo - που αποτελούν το επίκεντρο του hacking - στη Verizon, συναλλαγή αξίας 4,8 δισ. δολαρίων. Το μέγεθος της οικονομικής ζημίας ενδέχεται να είναι μεγάλο δημιουργώντας πονοκέφαλο στους νέους ιδιοκτήτες. Επιπλέον οι μέτοχοι είναι πιθανό να θεωρήσουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή στην τιμή της συναλλαγής.
Η υπόθεση έγινε γνωστή τον Αύγουστο, όταν διαβόητος χάκερ με τον όνομα "Peace" είπε σε ιστοσελίδα ότι πωλούσε δεδομένα από 200 εκατομμύρια χρήστες του Yahoo από το 2012 στο Dark Web (παράλληλα δίκτυα στο ίντερνετ) για μόλις πάνω από 1.800 δολάρια. Τα στοιχεία φέρεται να περιλαμβάνουν ονόματα χρηστών, αποκρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης, προσωπικές πληροφορίες όπως ημερομηνίες γέννησης κλπ και άλλες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η Yahoo είχε δηλώσει τότε ότι είχε «επίγνωση του ισχυρισμού» αλλά είχε αποφύγει να διευκρινίσει αν πρόκειται για νόμιμη ενέργεια, λέγοντας απλώς ότι ερευνούσε την πληροφορία. Ωστόσο δεν εξέδωσε οδηγία στους χρήστες της να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης τους. Κάτι που ίσως χρειαστεί να κάνει τώρα, με πηγές γύρω από το θέμα να σχολιάζουν ότι σαν κίνηση θα είναι «πολύ μικρή, πολύ αργά».
Η επιβεβαίωση μιας τέτοιας εκτεταμένης περίπτωση hacking θα αποτελέσει ακόμα ένα ψεγάδι στο ιστορικό της CEO Marissa Mayer, διάσημο πρώην στέλεχος της Google, κατά την προεδρία της οποίας στη Yahoo τα τέσσερα τελευταία χρόνια και την αδυναμία της να μεταστρέψει την πορεία της, η επιχείρηση οδηγήθηκε τελικά σε πώληση.