Νέα μικρά φωτοβολταϊκά, έως 400 KW, έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν υποψήφιοι επενδυτές στις κορεσμένες περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Εύβοιας και των Κυκλάδων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι 86 MW στην Πελοπόννησο, 45 MW στις Κυκλάδες, 40 MW στην Εύβοια και 140 MW στην Κρήτη ενώ κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση.
Παράλληλα καθορίζεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 35.000€/MW για την αίτηση βεβαίωσης παραγωγού, ενώ ορίζεται η υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής μέχρι την 31.01.2022 και για τους κατόχους υφιστάμενων αδειών παραγωγής και βεβαιώσεων οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν θα έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, θα υπάρξει και τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα εγκαταστήσει κάποιο φωτοβολταϊκό, να το κάνουν τώρα (ένα έργο για τον καθένα) χωρίς να χρειάζεται να κατέλθουν σε διαγωνισμό.
Επιπλέον, άλλη τροπολογία θα αίρει «αδικίες του παρελθόντος», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για μικρά φωτοβολταϊκά σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων:
- Δίνονται κίνητρα για να προχωρούν οι Διαχειριστές σε επενδύσεις που διευκολύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ
- Ορίζεται η δυνατότητα απόσχισης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ (όχι όμως του δικτύου οπτικής ίνας), ενόψει πώλησης του 49% του Διαχειριστή.
- Αναστέλλονται, ενόψει δημιουργίας θεσμικού πλαισίου, η υποβολή αιτήσεων, η αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την ανάπτυξη έργων που συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση.
- Εξουσιοδοτείται το ΥΠΕΝ για έκδοση Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τον καθορισμό προτεραιοτήτων στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ (ενόψει παρέμβασης του Υπουργείου για τα ομαδοποιημένα έργα με κοινό υποσταθμό).