Σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα, στις 10 Μαρτίου, θα κριθεί η κατεύθυνση που θα πάρει η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και η ταχύτητα με την οποία θα γίνει η απόσυρση των μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα είναι ικανές να γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος των «γερακιών», που συνεπάγεται ότι θα γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές οι πιέσεις από το λόμπι του Βερολίνου για τερματισμό του QE τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του 2022.
Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες στελέχη της ομάδας των «περιστεριών» βγαίνουν μπροστά, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γιατί θα επιλυθούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία και επομένως δε χρειάζονται βιαστικές κινήσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Φίλιπ Λέιν, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, προσπάθησαν να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Μαρτίου.
Η Λαγκάρντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη στροφή που έκανε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης τύπου, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν, έσπευσε να εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, από την πλευρά του, τόνισε ότι σύντομα ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στην πορεία που βρισκόταν πριν την πανδημία, με μοναδικό παράγοντα ώθησης τον ενεργειακό πληθωρισμό, ο οποίος δε θα επηρεαστεί από πιθανή αύξηση των επιτοκίων.
Οι τοποθετήσεις αυτές δεν αλλάζουν το βασικό μήνυμα που έστειλε η ΕΚΤ στην προηγούμενη συνεδρίαση: ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος σήμερα είναι η ακόμη μεγαλύτερη άνοδος του πληθωρισμού. Στην επερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, οι αναλυτές της ΕΚΤ θα παρουσιάσουν τις αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις, βάσει των οποίων θα ληφθούν οι πολύ κρίσιμες αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων και τα επιτόκια.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι νέες προβλέψεις θα δείχνουν υψηλότερο πληθωρισμό, όμως το ερώτημα είναι πόσο υψηλότερο.
Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι και μόνο η αναβάθμιση των προβλέψεων για τις τιμές του πετρελαίου μπορεί να ωθήσει τον γενικό δείκτη πληθωρισμού κατά 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα, έναντι των προβλέψεων του Δεκεμβρίου που τον τοποθετούσαν στο 3,2% το 2022 και στο 1,8% τόσο το 2023 όσο και το 2024. Οριακά, λοιπόν, ο πληθωρισμός θα αγγίξει με βάση τις νέες προβλέψεις του Μαρτίου το 2% την περίοδο 2023 και 2024.
Στο ήπιο σενάριο. Διότι υπάρχει και το σενάριο που λέει ότι, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών, όπου ο πληθωρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κανείς αναλυτής δεν κατάφερε να προβλέψει σωστά την εξέλιξη του φαινομένου, η ΕΚΤ θα αναπροσαρμόσει και το μοντέλο που χρησιμοποιεί για το πως περνούν οι τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων στην πραγματική οικονομία, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.
Στην ΕΚΤ επιμένουν ότι η κατάσταση με τον αυξημένο πληθωρισμό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενεργειακή κρίση, όμως η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2023 και το 2024 είναι αρκετή για να πείσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να υποστηρίξουν τα «γεράκια» που ζητούν την ταχύτερη μείωση των αγορών ομολόγων, την ολοκλήρωση του APP έως τον Σεπτέμβριο και την πρώτη αύξηση επιτοκίων στο δ’ τρίμηνο του 2022.
Η μάχη της 10ης Μαρτίου θα είναι σκληρή, καθώς οι αγορές περιμένουν ένα πιο ξεκάθαρο guidance για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αναλυτές της ΕΚΤ δέχονται έντονες πιέσεις, γιατί έδειξαν με τις εκτιμήσεις τους ότι υποτίμησαν τη δυναμική του πληθωρισμού, ενώ την περασμένη δεκαετία είχαν κάνει ακριβώς το αντίθετο, υπερτιμώντας τη δυναμική του φαινομένου.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις που τελικά παρουσιάζονται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποτελούν συνδυασμό των προβλέψεων των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των αναλυτών που βρίσκονται στη Φρανκφούρτη. Και όμως, κάποια στελέχη της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν με βάση τη δική τους αντίληψη, αγνοώντας ουσιαστικά τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ έλειπε η φράση που λέει ότι «χρειάζονται μέτρα νομισματικής στήριξης για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2%», με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του δ.σ. Παρόλα αυτά, στην ΕΚΤ δεν περίμεναν μία τόσο επιθετική αντίδραση από τις αγορές, οι οποίες πλέον προεξοφλούν όχι μία αλλά δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022. Εξού και οι παρεμβάσεις των «περιστεριών».