Την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει 121 άρθρα.
Οι διατάξεις για την μεταφορά των διαθεσίμων στον ενιαίο λογαριασμό του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος λύνει τα χέρια της κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να προσφεύγει στον εσωτερικό δανεισμό μέσω πράξεων ρέπος. Όπως αναφέρει ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αυτή τη στιγμή στις εμπορικές τράπεζες βρίσκονται περί τα 6,5 δισ. ευρώ και τα οποία θα κατευθυνθούν στον λογαριασμό του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας
Σημειώνεται ότι τα ρέπος σήμερα ανέρχονται στα 22,5 δισ. ευρώ και μπορούν εν δυνάμει να διευρυνθούν. Με αυτό τον τρόπο όμως η κυβέρνηση στερεί σημαντική ρευστότητα από την αγορά.
Όσοι φορείς δεν συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές όπως για παράδειγμα την καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του προϊσταμένου Oικονομικών Υπηρεσιών του. Επίσης, δύναται ο υπουργός να περικόψει την ετήσια επιχορήγησης του φορέα από τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ο στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη χρήση της διαθέσιμης ρευστότητας, καθώς και η επίτευξη αξιόπιστων προβλέψεων αναφορικά με τις ταμειακές ροές της γενικής κυβέρνησης.
Στο μεταξύ και όπως προκύπτει από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ενώ με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα φορολογούνται εφεξής οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι Ταυτόχρονα το σχέδιο νόμου εντάσσει τα ασφαλιστικά συμβόλαια επενδυτικού χαρακτήρα στα τεκμήρια, καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ενώ θα καταβάλλουν αποζημίωση στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο:
- Αυξάνεται από την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω , τη Σάμο και τη Χίο. Επί της ουσίας καταργείται το ειδικό καθεστώς το οποίο προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%.
-Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
-Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών
- Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια
-Αποζημίωση θα πληρώνουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.
-Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά η διάταξη με την οποία δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).
- Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες