Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η κυβέρνηση που τίναξε στον αέρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μοιράσει επιδόματα, ακόμα και για να πληρώσει μισθούς όπως στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προαναγγέλλει νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Την περίοδο 2016-2018 έκοψε περίπου 1,8 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ ενώ για το 2019 το κόντυνε αρχικά κατά 550 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως να κλείσει με ακόμα μεγαλύτερη τρύπα. Επί της ουσίας 2,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τροφοδότησαν τα κοινωνικά μερίσματα. Και σαν μην συνέβη ποτέ αυτό ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.
Είναι σχεδόν απίστευτο να εξαγγέλλεται ο αυστηρός έλεγχος των πόρων που θα διατίθενται τη στιγμή που η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής κατέθεσε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα επιχορήγησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές που αφορούν δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων και απαιτήσεις των τευτλοπαραγωγών που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία για το έτος 2018.
Ουσιαστικά αυτό μάλλον που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατανομή των πόρων με βάση τις ανάγκες του κόμματος και όχι τις ανάγκες της οικονομίας ή ίσως έτσι να αντιλαμβανονται τις επενδύσεις.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε με κάθε τρόπο ότι δεν επιθυμεί τις επενδύσεις. Επιθυμεί να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και τα διανέμει ΄πως ακριβώς θέλει αυτό. Και δυστυχώς αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι πως κάθε επένδυση ενός ευρώ μέσω Δημοσίων Επενδύσεων «΄γυρίζει»΄ στην οικονομία, περίπου άλλο ένα ευρώ.
Ωστόσο η κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη:
-Το 2016 η κυβέρνηση έκοψε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 466 εκατ. ευρώ, ενώ βρήκε λεφτά για να χρηματοδοτήσει την καταβολή κοινωνικού μερίσματος ύψους 717 εκατ. ευρώ, μειώνοντας παράλληλα το αφορολόγητο όριο, αύξησε την εισφορά αλληλεγγύης και αύξησε τον ΦΠΑ.
-Το 2017 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περιορίσθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να διανείμει κοινωνικό μέρισμα ύψους 775 εκ. ευρώ, αφού προηγουμένως αυξήθηκαν εκ νέου οι έμμεσοι φόροι και καταργήθηκαν φοροαπαλλαγές.
-Το 2018 συνεχίσθηκε η παράδοση που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περικόπτοντας κατά 513 εκ. ευρώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να βρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή 710 εκ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα.
Όπως αναφέρει σε μελέτη του ο ΣΕΒ, την διετία 2015-2016, οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς κοινής ωφέλειας όπως η αστυνομία ανήλθαν σε μόλις 3 εκατ. ευρώ, ενώ δεν δαπανήθηκε ούτε 1 ευρώ για επενδύσεις στην πυροσβεστική (δεν περιλαμβάνεται η δασοπυρόσβεση), τα δικαστήρια και τις φυλακές. Συγκεκριμένα, δαπανά λιγότερα σε υποδομές παιδείας (2,5% έναντι 10,4% στην ΕΕ-28), υγείας (1,4% έναντι 7,9% στην ΕΕ-28), κοινωνικής προστασίας (1,3% έναντι 2,3% στην ΕΕ-28) και δημόσιας τάξης και ασφάλειας (0% έναντι 3,1% στην ΕΕ-28).
Συνολικά παρατηρείται, πέραν της απομείωσης των κονδυλίων και ανισοβαρής κατανομή τους, καθώς περίπου το μισό πρόγραμμα κατευθύνεται σε οδικά έργα. Δεν είναι τυχαίο που, παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών μέχρι σήμερα, η χώρα μόλις τώρα ολοκληρώνει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο μεγάλων αυτοκινητόδρομων, ενώ εξακολουθεί να διαθέτει ανεπαρκείς υποδομές λιμένων, αεροδρομίων και ενεργειακών διασυνδέσεων, που είναι κατώτερες των περιστάσεων και, έτσι, εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.