Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, με πανελλαδικά μπλόκα σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών, αποφάσισαν οι αγρότες, στην συνάντηση της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σήμερα στη Λάρισα.
Επίσης αποφάσισαν να δώσουν το παρών με μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Έκθεσης AGROTICA, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει το protothema.gr.
«Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απόφασης που πήραμε, το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη να στήσουμε μπλόκα. Χθες στην Καρδίτσα αποφασίσαμε τη Δευτέρα να στήσουμε μπλόκο στην Ε65, στο ύψος του δέλτα της Καρδίτσας…» σημείωσε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πριν τη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βαγγέλης Μπούτας.
Σε ότι αφορά το νομό Λάρισας, οι αποφάσεις θα παρθούν το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, οπότε και θα συνεδριάσουν οι αγρότες. Εκεί αναμένεται να τεθεί και το θέμα ενδεχόμενης κοινής συμπόρευσης με τους αγρότες του λεγόμενου «μπλόκου» των Τεμπών.
Οι τελευταίοι πάντως, όπως αναφέρει ο ενημερωτικός ιστόtoπος onlarissa.gr στη χθεσινή συνάντηση που έγινε στην Γυρτώνη, έδειξαν διάθεση συνεργασίας, επιδιώκοντας την κατάρτιση κοινής ατζέντας.
Η ανακοίνωση της Γραμματείας
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων διαμαρτύρεται για «τα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση» όπως αναφέρει.
Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, κόμματα που «δεν θέλουν τέτοιου είδους αγροτικούς – λαϊκούς αγώνες» και ΜΜΕ που «εξυπηρετούν ύποπτες και ύπουλες μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες, εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών».
Παράλληλα απορρίπτουν ως υπονομευτικές τις προτάσεις για ««ενότητα» και «κοινό αγώνα» τις οποίες όπως αναφέρουν διατυπώνουν κάποιοι «βαστάζοι» του αγροτοσυνδικαλισμού. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε «ενότητα» και «κοινό αγώνα» με κάποιες «ξεκρέμαστες ομάδες», οι οποίες, σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν, αλλά και όπως έδειξε και η δράση τους στο παρελθόν, νοιάζονται και παλεύουν μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς» αναφέρει η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων.
Τα αιτήματα των αγροτών:
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών , ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.α.
-Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
-Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
-Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
-Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ'' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.