Ν. Δένδιας: «Φεύγει αν δεν μας φέρει τη συμφωνία ως τη Παρασκευή»

Ν. Δένδιας: «Φεύγει αν δεν μας φέρει τη συμφωνία ως τη Παρασκευή»

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμη την τουρκική αντίληψη αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, ενώ αναφερόμενος στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα επανέλαβε πως σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει στο ελληνικό ΥΠΕΞ την συμφωνία με την Τουρκία μέχρι την Παρασκευή, τότε θα κηρυχθεί persona non grata και θα κληθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, αργότερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα προχωρήσει στην ενημέρωση των υπευθύνων Εξωτερικών και Άμυνας των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως επιδίωξη της Τουρκίας είναι η καλλιέργεια της αντίληψης πως τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, χαρακτηρίζοντας την παραπάνω άποψη ως «τελείως αβάσιμη».

«Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Τουρκία με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως από ότι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια, με το ένα να αφορά σε ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο σε στρατιωτική συνεργασία, ενώ αναφορικά με το «τελεσίγραφο» προς τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα επέμεινε στην ελληνική θέση, λέγοντας πως σε περίπτωση που δεν μας φέρει την συμφωνία με την Τουρκία μέχρι την προσεχή Παρασκευή, τότε θα χαρακτηριστεί persona non grata στην Ελλάδα και θα του ζητηθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο κ. Δένδιας εξήγησε πώς η υπογραφή των "φερόμενων ως μνημονίων" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενός που αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και ενός που αφορά στρατιωτική συνεργασία, στερείται νομιμοποίησης. Επισήμανε δε, πως σε ό,τι αφορά το μνημόνιο περί στρατιωτικής συνεργασίας, «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη».

«Εκτός απ'' αυτό όμως, ο κ. Σάρατζ, ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση να υπογράψει. [...] Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται αυτή η συμφωνία με κανένα τρόπο να γίνει δεκτή απ το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο βρίσκεται στο Τομπρούκ και έχει πρόεδρο αναγνωρισμένο απ τα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η κυβέρνηση γνώριζε για τις σχετικές κινήσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Γάλλο και τον Ιταλό ομόλογό του, ήδη από τις 15 Ιουλίου, στο πρώτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, ενώ σε συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβρη είχε θέσει το θέμα στον Λίβυο ομόλογό του.

«Μας είχε πει ότι πράγματι γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αλλά επίσης είχε αναγνωρίσει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί. Εξ ου και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη διπλωματική εκπροσώπηση της Λιβύης», είπε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει πως αν δεν προσκομίσει ο Λίβυος πρέσβης τη συμφωνία την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata.

Τέλος, αναφορικά με το χθεσινό του ταξίδι στο Κάιρο και την απόφαση για επίσπευση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σύντομα θα επανακαθοριστούν και θα ξεκινήσουν δουλειά οι τεχνικές ομάδες.

«Στο πλαίσιο της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες. [...] Η Ελλάδα επιδιώκει με τις γειτονικές χώρες μέσω συμφωνίας καθορισμό των ΑΟΖ. Τα προβληματικά σημεία είναι νότια και ανατολικά» ανέφερε.

«Η Τουρκία έχει μια καινοφανή σχολή διεθνούς δικαίου. Δε βοηθά ούτε τον εαυτό της, ούτε την κοινωνία της, ούτε τις οικονομικές της προοπτικές όταν εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι και οι κινήσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφεραν εν τέλει πολλά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται και κυρώσεις.

Όσον αφορά τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία και σε ενδεχόμενη κρίση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της. Από εκεί και πέρα ευκταίο είναι να έχει δίπλα της και τους Ευρωπαίους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους της», υπογραμμίζοντας: «Δε λέω ότι θέλω να είμαστε μόνοι μας και δε λέω ότι εύχομαι να είμαστε μόνοι μας και δε λέω ότι προβλέπω ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάνουμε ότι μπορούμε ακριβώς για να μην είμαστε μόνοι μας και ακριβώς το να μην είμαστε μόνοι μας λειτουργεί και ως αποτροπή». Σχολίασε, όμως, χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ έχει μια δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Αυτό είναι το νέο compact ηλεκτρικό Toyota