Η διαφωνία χωρών, όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, ως προς το να συμπεριληφθεί αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας που αποφάσισε να ασκήσει βέτο.
Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή δήλωση για στήριξη της Άγκυρας, μετά την επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες, αλλά η κατάσταση φαίνεται πως μεταβλήθηκε με τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία να ετοιμάζει κοινή δήλωση.
Η Τουρκία ζήτησε την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας, πληροφοριών κ.ά, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν φαινόταν να υπάρχει συγκατάθεση των Συμμάχων – τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.
Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του προσφυγικού, με την επίκληση της αδυναμίας συντήρησης τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της Η Τουρκία είχε ζητήσει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Αρθρο 4 της Συμμαχίας.
Οι μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία φέρονται να έδειξαν απόλυτη κατανόηση για τις θέσεις της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια από τα αιτήματα της Άγκυρας είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις διαφώνησαν στο να συμπεριληφθεί αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό οδήγησε το βράδυ της Παρασκευής την ελληνική πλευρά στο να ασκήσει βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.