Την αναγκαιότητα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να εφαρμοστεί ο στόχος για μείωση των πλεονασμάτων επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Spiegel Online, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει στο παρελθόν, καθώς οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες βελτιώνονται συνεχώς, όπως και το κλίμα που αναδύεται από τις διεθνείς αγορές.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών στον ανταποκριτή του Spiegel Online στην Αθήνα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, ενώ επισήμανε πως η κοινωνία στηρίζει την δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
«Φέτος η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ποσοστό γύρω στο 2,8%, είναι υπερδιπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Διαθέτουμε τις προϋποθέσεις για μια υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε την βεβαιότητα πως «η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση». Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες, αλλά οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με τον υπουργό Οικονομικών να επιβεβαιώνει το γεγονός πως η κυβέρνηση το χρονικό διάστημα των επόμενων δύο ετών θα έχει ως στόχο την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σημειώνοντας παράλληλα πως «διαθέτουμε καλά επιχειρήματα για την υλοποίηση του στόχου».
«Οι στόχοι ορίστηκαν επί τη βάσει συγκεκριμένων υποθέσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Όταν αυτές οι υποθέσεις αλλάξουν, όπως η ανάπτυξη και το κόστος δανεισμού, τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην αλλάξουν και τα πλεονάσματα. Θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη, κάτι που όλοι θέλουν στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ απαντώντας σε διευκρινιστικό ερώτημα του ανταποκριτή του Spiegel Online αναφορικά με τα επιχειρήματα με τα οποία θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε:
«Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους ανάπτυξης, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της έχουν αλλάξει. Γι αυτό και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν, ιδιαίτερα το 2021 και το 2022, που το ποσοστό του 3,5% είναι πολύ υψηλό».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αφαιρεθούν τα ποσά που δίνονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον υπολογισμό του στόχου των πλεονασμάτων, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως κατά τους προσεχείς μήνες θα ταξιδέψει στο Βερολίνο ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.