Δε χρειάστηκαν παρά μία δύο απαντήσεις σε ισάριθμα ερωτήματα για να περιγράψει με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού εμπεριείχαν άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο το στοιχείο της είδησης.
Πιο συγκεκριμένα, το ότι ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή τον Μάιο του 2023, προφανώς και δεν προκαλεί έκπληξη. Μέχρι σήμερα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του σημείωσε την πρόθεση του για εξάντληση της τετραετίας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναφορές του στον εκλογικό νόμο. Η δημόσια δήλωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία και πως οι κάλπες θα στηθούν με τον νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση δεν συνιστά κάτι το καινούργιο.
Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική σε ό,τι έχει να κάνει με την αναφορά του στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.
«Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα, στην περίπτωση μη επίτευξης της αυτοδυναμίας.
Ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συνέβη και προφανώς δεν ήταν τυχαίο. Καλά πληροφορημένη πηγή σημειώνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει την έννοια της σταθερότητας ήταν απολύτως συνειδητή και είχε δύο αιτίες.
Από την μια ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ενός σοβαρού και «θεσμικού» πολιτικού που δεν θα εκβιάσει την απόφαση του εκλογικού σώματος, σε περίπτωση που ψηφίσει έτσι, ώστε να επιβάλλεται κυβέρνηση συνεργασίας- είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες κάλπες. Με άλλα λόγια δεν ήθελε να δείξει ότι η αυτοδυναμία είναι αυτοσκοπός του.
Από την άλλη θέλησε να στείλει μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη και να «κάνει δύσκολη πολιτικά» τη ζωή του Νίκου Ανδρουλάκη. Με ποιον τρόπο; Καλώντας τον να τοποθετηθεί επί του διλήμματος συγκυβέρνησης ή ακυβερνησίας. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες των εσωτερικών ερίδων στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.
Είναι σαφές, όπως επισημαίνει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει πλέον να πάρει δημόσια θέση, αργά ή γρήγορα, για την πιθανότητα συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μια θέση που αυτομάτως θα έχει κόστος είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, το οποίο ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να το αναλάβει.